Een make-over voor open space

Sinds het een aantal jaren geleden werd ingevoerd om efficiëntieredenen, is het open space-concept in veel kantoren de standaard geworden. Maar het blijkt niet zaligmakend te zijn. Lawaaihinder, concentratieproblemen, stress… zijn veelgehoorde klachten. Geluiddempende materialen, kleinere concentratiezones, ontspanningsruimtes en planten kunnen de nadelen van open space verhelpen. Sociaal Secretariaat Partena Professional lijstte de nieuwste trends voor open space offices op.

Meer en meer bedrijven zien in dat het welzijn van de medewerkers daardoor verhoogt. Ook de nieuwe trends qua kantoorinrichting spelen daar op in. Een medewerker die zich op alle vlakken goed thuis voelt op een aangename werkplek, presteert immers beter en blijft langer bij de organisatie!

Van zitten naar staan of … fietsen

Wie een kantoorjob heeft, weet het genoeg. Hij of zij zit té lang aan een stuk door gedurende de werkdag. Een oplossing is niet altijd evident. Sommige organisaties proberen daaraan te verhelpen om gewone bureaus de vervangen door zogenaamde ‘standing desks’, waarvan je de hoogte kan aanpassen tot stahoogte. Zo kan je de hele dag staan, of afwisselen naar believen. Het kan nog dynamischer, door stoelen te vervangen door fietsen of loopbanden. Een en ander zou gezondheids- en concentratievoordelen hebben, maar wellicht is de invoering ervan niet overal evident, en er hangt ook een prijskaartje aan uiteraard.

Daarom alvast een aantal tips die gemakkelijker toe te passen zijn:

Organiseer een wandelvergadering in plaats van een ‘zit’vergadering, of een ‘sta’vergadering als wandelen moeilijk te organiseren valt;

Neem altijd de trap als je minder dan 5 verdiepingen moet doen;

Sta elk uur even op om een paar minuten de benen te strekken (de meeste stappentellers kunnen ingesteld worden met een ‘alarm’ als je te lang stilzit);

Maak na de lunch elke dag een wandeling – zelfs al heb je maar een paar minuten de tijd.

Kleurrijke werkomgeving mét de nodige ontspanning

Kleuren blijken ook een invloed te hebben op het welzijn van medewerkers. Een recente trend op dit vlak is ‘peachy pink’, een perzikroze kleur met oranje tinten. Meer kleur en het gebruik van zachte materialen zouden van de werkomgeving een meer comfortabele, rustgevende en ontspannende plek maken.

Waar we vroeger vooral in efficiëntie dachten, denken we nu ook meer en meer aan ontspanning op de werkplek. Daarom investeren meer bedrijven in pingpong- of voetbaltafels, vrij om te gebruiken tijdens de pauze. Zo kan iedereen met opgeladen batterijen weer aan het werk.

Een viervoeter als collega

Het lijkt misschien verrassend, maar ook een kantoorhond kan een verschil maken op de werkvloer. Een kantoorhond zou stressverlagend werken en de loyaliteit aan het bedrijf verhogen. In sommige bedrijven mogen medewerkers ook hun eigen hond mee naar het werk brengen.

Meer groen voor een aangenamer werkklimaat

Planten en bloemen verhogen ook het welzijn, maken de werkplek gezelliger en geven er kleur aan. Is er geen vrijwilliger met groene vingers op kantoor om planten te verzorgen? Ga dan in zee met een gespecialiseerde firma die geschikte kantoorplanten levert en zorgt voor het onderhoud ervan.