Eén op de drie verwacht financiële steun

De helft van de Vlamingen krijgt van familie een financieel duwtje in de rug wanneer ze hun eerste woning willen kopen. Gemiddeld krijgen ze 37.000 euro cadeau van hun ouders. Eén op de vijf Vlamingen leent daarnaast ook goedkoop geld van familie, gemiddeld 28.000 euro. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van vastgoedexpert Hillewaere bij 1.000 Vlamingen tussen 25 en 40 jaar oud. Opvallend nog: liefst één op de drie Vlamingen vindt het maar normaal dat hij van zijn omgeving financiële steun krijgt.

De hypothecaire rente mag dezer dagen dan wel bijzonder laag staan, tegelijk is de prijs van een woonhuis in vijf jaar tijd met gemiddeld 30.000 euro gestegen. Voor een appartement is dat goed 26.000 euro. Ook zelf bouwen is met de almaar strengere normen een stukje duurder geworden. Wie dus een eerste woning wil kopen of bouwen, kan elke extra euro nog steeds goed gebruiken. Liefst één op de drie Vlamingen vindt het maar normaal dat hij voor de aankoop van een eerste woning financiële steun krijgt van familie. De helft van de Vlamingen (50,3%) krijgt die steun ook effectief, zo blijkt uit een recente enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox, in opdracht van vastgoedmakelaar Hillewaere.

Vlaams-Brabanders krijgen meeste

Uit het onderzoek blijkt ook dat er merkelijke verschillen lijken te zijn tussen de verschillende provincies. Zo kunnen Vlaams-Brabanders en Limburgers op de grootste giften te rekenen. Zij krijgen respectievelijk gemiddeld 44.442 euro en 42.023 euro van hun ouders. Dat is ruim 6.500 euro meer dan wat Oost-Vlamingen gemiddeld cadeau krijgen. Antwerpenaars zitten dan weer bijna pal op het gemiddelde. West-Vlamingen mogen hun ouders bedanken voor een mooi geschenk van gemiddeld 34.614 euro (zie interactieve kaart onderaan).

Lenen bij familie

Goed één op de vijf Vlamingen die een eerste woning kopen, klopt daarnaast bij familie op de deur voor een goedkope lening. Gemiddeld ontlenen ze 28.000 euro. In het merendeel van de gevallen doen ze daarvoor een beroep op het beschikbare vermogen van hun (schoon)ouders en in mindere mate op dat van hun broers of zussen (tot maximum 10.000 euro).

Ook hier lijken er provinciale verschillen te zijn. Zo zien we dat West-Vlamingen de grootste sommen geld lenen van familie, gemiddeld 40.885 euro. Daarna volgen de Oost-Vlamingen, die gemiddeld 28.920 euro ontlenen. Limburgers, Vlaams-Brabanders en Antwerpenaars lenen het minste.

Kwart Vlamingen koopt alleen

Nog een frappante vaststelling: liefst een kwart van de Vlamingen koopt zijn eerste woning alleen. Meestal gaat het om een appartement dat ze willen renoveren. Vlamingen die alleen kopen, zeggen gemiddeld zo’n 194.000 euro neer te tellen voor een nieuwe woonst. Goed 96% van hen leent daarvoor een bedrag bij de bank. Gemiddeld betalen ze maandelijks 645 euro om de lening af te lossen.

Driekwart van de Vlamingen koopt dus samen met een partner zijn eerste woning. Zij kiezen het vaakst voor een halfopen bebouwing die ze willen renoveren. Gemiddeld zeggen koppels 246.000 euro te betalen voor hun nieuwe woonst. Bijna 99% gaat een hypothecaire lening aan en betaalt maandelijks gemiddeld 970 euro af.