Fietsen houdt je gezond

Nu de lente in het land is zoeken we al sneller de buitenlucht op. En wat als je dit kan combineren met een gezonde, fysieke inspanning. Een inspanning zoals fietsen! Dat fietsen vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, weten we al langer dan vandaag. Met de gewone fiets of de e-bike. Fietsenfabrikant Gazelle deelt zeven redenen waarom je vanaf nu voor de fiets moet kiezen.

Meer focus

Wanneer je op je fiets naar je werk gaat, kom je fris aan en start je de dag met meer focus. Je voelt je veel alerter.

Geniet van een beter humeur

Het bewegen op de fiets zorgt ervoor dat je endorfine aanmaakt. En dit zorgt weer voor een goed humeur! Dus je begint je dag vrolijk. Aan het eind van de dag zorgt dit stofje er juist voor dat je de dag van je af kunt laten glijden en je met een heerlijk leeg hoofd thuis aan komt.

Conditie op peil

Ook op fysiek vlak zijn er voordelen. Je conditie gaat een flink stuk naar boven door de vetverbranding en het fietsen zorgt ook voor een goede bloedsomloop waardoor je meer zuurstof in je bloed krijgt.

Betere weerstand

Door te fietsen verhoog je je weerstand. Je bent vaker buiten en haalt die frisse neus. En dat zorgt ervoor dat je minder verkouden en minder vaak ziek bent. Wanneer je wel ziek wordt, zorgt je verbeterde weerstand dat je sneller beter wordt.

Ultieme nachtrust

Door de inspanning geniet je ook van een betere en vooral kwalitatieve nachtrust. Dankzij een daling van je stresslevel, slaap je veel beter.

Financieel voordeel

Met meer auto’s neemt onder meer de bereikbaarheid af, is er meer uitstoot van vervuilende gassen, ontstaat schade aan het wegdek en zijn er risico’s voor de volksgezondheid. Als we alle kosten voor onszelf en de maatschappij op een hoop vegen is de economische impact van een auto €0,50 per kilometer en van een fiets €0,08. Kortom: ruim zes keer zo groot.

Als we de kosten en baten voor de maatschappij meenemen, kost elke kilometer met een auto onder aan de streep €0,15. En de fiets? Die levert ons juist geld op: €0,16 voor elke afgelegde kilometer. Je kunt wel raden waar wij voor kiezen.

Parkeerplek

Tot slot is het gebrek aan parkeerruimte ook onbestaande voor een fietser.

Elektrisch fietsen is ook gezond

Op stap met de elektrische fiets? Ook dan verbruik je calorieën en werk je aan een goede gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een ‘gewone’ fiets deze minder vaak gebruiken dan mensen met een elektrische fiets. E-bikes en speed pedelecs zijn dan ook populairder dan ooit. De voornaamste reden waarom we overschakelen naar een elektrische fiets is omdat het ideaal is voor lange afstanden. Zij hebben dus meer kilometers op de teller staan en verbruiken uiteindelijk meer energie. Van een gezond alternatief gesproken!