Flirtende collega? Bijna helft werknemers vindt dat nog altijd oké

De liefde wordt nog steeds ook op de werkvloer gevierd. Bij minstens een kwart van de werkende Belgen kruiste de liefde namelijk al eens zijn of haar pad op het werk. In vergelijking met een studie door Tempo-Team uit 2016 blijkt dat #MeToo weinig impact lijkt te hebben op romantiek op de werkvloer, voorzien vandaag opvallend meer bedrijven duidelijkere afspraken met hun werknemers rond (grensoverschrijdend) gedrag. Toch is er nog meer transparantie nodig: de helft van de werkende Belgen is niet op de hoogte van de gedragscodes in zijn bedrijf.

Naar aanleiding van Valentijn bevroeg Tempo-Team werknemers en werkgevers over relaties en gedrag op de werkvloer na #metoo. Wat blijkt? Cupido schiet duidelijk raak op de werkvloer: 1 op 4 werd al eens verliefd op een collega. Een vijfde kuste al iemand van het werk, of ging zelfs al een stapje verder. Bijna 15% van de bevraagden had ook al eens een (geheime) relatie met een collega. #MeToo blijkt weinig impact te hebben op relaties op het werk: het aantal werknemers dat flirtte, kuste, verliefd werd op of een relatie aanging met een collega bleef gelijk in vergelijking met 2016.

Volgens meer dan 2 op 3 werknemers moet een relatie tussen twee collega’s zeker kunnen. Bij de werkgevers gaat hiermee zelfs driekwart akkoord.  Maar slechts een op drie werknemers staat zelf open voor een relatie met een collega. De helft geeft aan dat een relatie met een collega starten voor hen uitgesloten is en vermijdt bewust te persoonlijk contact met collega’s.

Kantoorromances zouden volgens werknemers onder meer ontstaan door afspraakjes na de uren (46%), op zakenreis (32%) of door intense samenwerkingen (28%). Een derde gelooft dan weer dat het meestal toeval is dat twee collega’s verliefd worden op elkaar.

#MeToo

Een kwart geeft toe zelfs al eens te flirten met een collega. Ruim 4 op 10 werknemers vinden het ook niet erg als collega’s met hem of haar flirten. Maar voor evenveel bevraagden is dat not done. Dat aantal steeg licht in vergelijking met 2016 (van 37% naar 45%). Een vijfde vindt het ook oké als de baas zich flirterig gedraagt tegenover 7 op de 10 die dit afkeurt. Ook dat is meer dan voor #MeToo (64% toen vs. 68% vandaag).

Werknemers staan dus in het algemeen positief tegenover liefde op het werk, maar toch denken ook 6 op de 10 dat het aanleiding kan geven tot problemen zoals bijvoorbeeld roddels (80%), ruzies (51%) en mindere prestaties en werksfeer (38%). Net als in 2016 staan mannen en werknemers onder de 35 staan opvallend positiever tegenover romantiek en kantoorromances dan hun vrouwelijke of oudere collega’s.

Omkadering relaties en gedrag fors gestegen

Om mogelijke strubbelingen te vermijden, werkte zowat de helft van de bedrijven in ons land gedragscodes uit rond al dan niet gepaste relaties op het werk om zo de grenzen met overschrijdend gedrag duidelijker te trekken. 4 op de 10 bedrijven nemen ook maatregelen, zoals verliefde collega’s van elkaar te scheiden door een van de partners naar een ander team of afdeling te verplaatsen. Een derde van de bevraagde werknemers vindt dat een goede zaak.  Verder heeft driekwart van de werkgevers ook een vertrouwenspersoon aangesteld waar medewerkers terecht kunnen met vragen rond relaties en ongepast gedrag.