Geef je collega eens een complimentje-dag

Op 1 maart, beter bekend als Complimentendag worden er volop complimentjes gegeven en ontvangen. Complimentjes worden dan ook gezien als de ultieme manier van waardering. En waar is dit nog belangrijker dan op de werkvloer? Onderzoek toont aan dat 88% van de werknemers zich ondergewaardeerd voelt [1]. Nathalie Arteel, waarderingsexpert en co-CEO van Arteel Group, vindt het hoog tijd dat collega’s elkaars inzet en harde werk erkennen. Naar het voorbeeld van het Amerikaanse Employee Appreciation Day roept Nathalie op om de eerste vrijdag van maart om te dopen tot ‘Geef je collega eens een complimentje-dag’. Om je op het juiste spoor te zetten, verzamelde Arteel alvast 5 tips voor het perfecte workbuddy-compliment.

Waardering is een basisbehoefte

Het gebrek aan waardering op de werkvloer is een onderschat probleem. 88% van de Belgische medewerkers heeft het gevoel dat hun inzet niet erkend wordt [1]. “Waardering is echt een basisbehoefte en noodzakelijk voor het algemene welzijn van de werknemer”, verklaart Arteel. Zo toonde een studie van BCG recent nog aan dat waardering het belangrijkste element voor de gezondheid en het geluk van een werknemer is [2]. Bovendien is de afwezigheid van appreciatie de voornaamste oorzaak van burn-out én daardoor dus ook van absenteïsme en ziekteverzuim.

Tijd voor een Belgische ‘Employee Appreciation Day’

In navolging van het Amerikaanse ‘Employee Appreciation Day’, dat elke eerste vrijdag van maart wordt gevierd, wil Nathalie Arteel met ‘Geef je collega eens een complimentje-dag’ deze problematiek onder de aandacht brengen. Een complimentje valideert het engagement van je collega en versterkt bovendien de onderlinge verbondenheid. Dergelijke sociale verbinding zorgt dat er meer oxytocine –het gelukshormoon- vrijkomt in het lichaam [3]. Geef op 2 maart je collega’s daarom eens een extra complimentje.

5 tips voor het perfecte workbuddy-compliment

Een compliment geven is niet altijd even gemakkelijk en kan al snel overkomen als ‘over the top’ of niet oprecht. Om je op het goede spoor te zetten geeft Nathalie Arteel alvast 5 tips voor het perfecte workbuddy-compliment.

1. Belangrijke boodschap

Spreek eens onverwacht een voicemail in, schrijf een kaartje of verstuur een email met als titel ‘belangrijke boodschap’. Op die manier prikkel je de nieuwsgierigheid van je collega. In de boodschap zelf vertel je dan kort waarom je zo graag samenwerkt met je workbuddy.

2. Appreciate Result Thanks

Bij het complimenteren van je collega houd je best het woord ART in het achterhoofd. ART is de afkorting voor Appreciate Result Thanks. Je waardeert dus je collega voor het behalen van een bepaald resultaat. Hierbij geef je duidelijk aan welk effect dit op jou heeft en eindig je met een welgemeende dankjewel.

3. Gratitude

Nodig voor de start van een teammeeting je collega’s uit om iets te noemen waarvoor ze dankbaar zijn of waardeer elke keer een lid van het team in het openbaar.

4. Bezint eer ge begint

Neem steeds de tijd vooraleer je in gesprek gaat met je collega om na te denken over iets positief dat je workbuddy heeft gerealiseerd en benoem dit dan ook. Dit zorgt ervoor dat je gesprek veel vlotter zal verlopen en het zal een sterkere connectie met je workbuddy teweegbrengen.

5. Focus op acties

Waardeer je collega voor wat hij/zij doet, niet voor eigenschappen die hij of zij niet kan veranderen (zoals bijvoorbeeld de ogen). Zeg dus bijvoorbeeld ‘jij straalt zoveel warmte en enthousiasme uit’ of ‘het is inspirerend om met jou samen te werken’.