Goede voornemens voor een betere nachtrust

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens. Meer sporten, gezonder leven en bewuster eten, zijn ongetwijfeld de meest voorkomende. Beter slapen, duikt minder vaak in de lijstjes op, maar onze nachtrust heeft wél een enorme impact op ons dagelijks leven. Uit onderzoek van slaapspecialist Swiss Sense blijkt dat 52% van de Vlaamse vrouwen onrustig slapen en dat bijna de helft van alle Vlaamse mannen én vrouwen steevast te vroeg wakker worden. Met enkele nuttige tips van Swiss Sense kan je in 2022 wel van een zalige nachtrust genieten die je dagen alleen maar aangenamer maakt.

Slapen: je doet het zowat een derde van je leven. Goed slapen zorgt ervoor dat je de beste versie van jezelf kan zijn. Toch realiseren heel wat mensen zich nog niet hoe groot het effect van slaap op hun gezondheid is. Als je goed en voldoende slaapt, heb je bijvoorbeeld minder vaak last van burn-outs en stress en loop je minder risico op hartproblemen. We leven allemaal in de hoogste versnelling en hebben het altijd druk. Waarom zou je er dan niet eens een goed voornemen van maken om in de komende twaalf maanden iets meer aandacht aan een goede slaap te besteden? En het deze keer ook volhouden, lukt zeker aan de hand van deze vijf voornemens voor 2022 met de bijhorende tips van Swiss Sense.

1ste goed voornemen: neem je telefoon niet mee in bed

We kruipen vaak in bed… om dan nog een tijdje met onze smartphone te spelen: door de sociale netwerken scrollen, nog snel e-mails checken of een kort online spelletje spelen. Geen goed idee! Niet alleen wordt die tijd van je welverdiende slaap afgetrokken, het blauwe licht van het scherm maakt het voor jou en je ogen ook moeilijker om de slaap te vatten.

Trouwens, ook ‘s morgens open je best niet als eerste werk Facebook of Instagram. Meteen opstaan is een betere keuze, dat zorgt voor een frissere start van de dag.

2de goed voornemen: gun jezelf bewuste momenten van ontspanning

Swiss Sense is ervan overtuigd dat bewuste momenten van rust en ontspanning bijzonder belangrijk zijn. Zo denkt ook 1 Vlaming op 2 erover want zij zien uitslapen massaal als een ultieme vorm van zelfzorg. Daarnaast is het wetenschappelijk aangetoond dat korte ontspanningspauzes verdeeld over de dag de stress-spiegel doen zakken. Deze vermindering van het stresshormoon cortisol helpt je om ‘s nachts beter in én door te slapen. Deze rustige momenten, waarin je de dag verwerkt en alles wat gebeurd is, vergeet, helpen je om je lichaam en geest uit te schakelen. Een goed boek kan daarbij helpen om rust te vinden, maar ook muziek doet wonderen. In deze Sleep-Sounds Playlist heeft Swiss Sense geluiden opgelijst die helpen bij het inslapen.

3de goed voornemen: creëer je ‘oase van rust’

Uit het onderzoek van Swiss Sense blijkt dat voor twee op de drie Vlamingen, de slaapkamer maar één functie heeft: slapen. De slaapkamer is de plek waar je na een lange en vermoeiende dag ontspant en ‘s morgens uitgerust weer wakker wordt. Daarom moet het een ruimte zijn waarin dingen zoals volle wasmanden noch laptops staan. Die herinneren je aan die vele to do‘s. Idealiter past een slaapkamer perfect bij je noden en voorkeuren. Zo kan het een goed voornemen voor 2022 zijn om de slaapkamer een make-over te geven, zodat deze eindelijk een oase van rust wordt. Geurkaarsen en geurstokjes zorgen helemaal voor de juiste mood.

4de goed voornemen: drink alcoholvrij (vlak) voor je naar bed gaat

Minder alcohol drinken is ook een voornemen dat vele mensen maken bij de jaarwisseling. Onder de noemer ‘Dry January’ drinken ze bijvoorbeeld een maand lang niet. Voor een goede slaap hoef je alcohol niet volledig af te zweren, maar probeer de alcoholconsumptie in de laatste uren voor het slapengaan wel te beperken. In het algemeen lijkt alcohol het inslapen weliswaar te vergemakkelijken, maar het heeft een aanzienlijke invloed op de kwaliteit van je slaap. Dat komt omdat alcohol de slaapcyclus verstoort, omdat hij door het lichaam verteerd moet worden.

5de goed voornemen: hou vast aan je routines

Routines zijn belangrijk. Dat geldt niet enkel in het dagelijkse leven, maar ook voor het slapen. Elke dag op hetzelfde moment gaan slapen en opstaan – ook in het weekend – is bijvoorbeeld een prima routine. Een handige tip kan zijn om je wekker niet alleen ’s ochtends, maar ook ’s avonds te zetten om ervoor te zorgen dat je ook op tijd gaat slapen. Zo ontstaat er een natuurlijk slaapritme waardoor je lichaam het aangeleerd krijgt om op volledig natuurlijke wijze in te slapen en te ontwaken.