Hobby van korte duur

Belgen zijn geen volhouders als het over hun hobby gaat. Een kleine helft van de Belgen (40%) bekent dat hij of zij een nieuwe hobby snel weer opgaf. Meestal gebeurde dit door tijdsgebrek (41%) of omdat ze er geen zin meer in hadden (37%). Dit blijkt uit een onderzoek van handelssite 2dehands bij meer dan 1.000 Belgen. In 68% van de gevallen bleef het aangekochte hobbymateriaal stof vergaren zolder. Een gemiste kans volgens 2dehands.

Herkenbaar? Je stort je vol overgave op een nieuwe hobby, maar al snel blijft die nieuwe koersfiets of naaimachine in de garage of de kast staan. 4 op de 10 Belgen kregen hier al ooit mee te maken. Vrouwen (45%) iets vaker dan mannen (35%). De hobby lieten ze uit tijdsgebrek (41%), omdat ze er geen zin meer in hadden (37%) of omdat ze te lui waren (18%). Voor 14% liet de fysieke gezondheid of de leeftijd de hobby niet meer toe.

Nadat het enthousiasme over de nieuwe hobby bekoeld is, belanden veel fitnesstoestellen, yogamatten of bakmateriaal gewoon ergens op zolder of in de kast (68%). Nochtans kosten veel van deze hobby’s een pak geld: bijna 4 op de 10 Belgen (39,3%) gaf er meer dan 200 euro aan uit. 1 op 6 spendeerde er zelfs meer dan 600 euro aan.

“Zonde”, stelt Petra Baeck, woordvoerster van 2dehands: “Dat is toch veel geld voor afgedankt hobbymateriaal dat op zolder blijft staan. Slechts iets meer dan 1 op de 3 Belgen (34,4%) verkocht de spullen of gaf ze weg. Dit is goed gezien, want hoe sneller je je spullen kan doorverkopen, hoe minder ze in waarde verliezen.”

38,1% van wie de hobbyspullen niet verkocht, is er rotsvast van overtuigd ooit de motivatie terug te vinden om de hobby opnieuw te starten. 10,3% had er gewoon niet aan gedacht om de spullen te verkopen, dit zijn er ongeveer evenveel als de ‘afhakers’ die geen tijd hadden om zich met de verkoop bezig te houden (10,1%).

Start je hobby tweedehands!

Wie binnenkort een hobby start, doet er daarom goed aan om het materiaal tweedehands aan te kopen. Meer dan een kwart van de Belgen (26,3%) deed dit al ooit, 15% zelfs in de voorbije 2 jaar. Mannen (30,4%) zijn meer voor tweedehands hobbyspullen gewonnen dan vrouwen (22,4%).

De goedkopere prijs gaf voor 73,6% de doorslag om tweedehands hobbymateriaal te verkiezen boven een nieuwe uitrusting. Voor een kwart (24,9%) speelden milieuredenen – het feit dat de spullen zo een tweede leven krijgen – mee. Één zesde gaf aan dat het hobbymateriaal nieuw niet meer te vinden is en 12,3% deed dit om de hobby eens te proberen.

“Waarom zou je nieuw hobbymateriaal kopen als je het ook tweedehands kan vinden? Slechts 37,4% gaat niet akkoord met deze stelling. Ligt de hobby je dan toch niet, dan kan je de spullen gemakkelijk – en veelal voor dezelfde prijs – weer doorverkopen en er zo iemand anders blij mee maken, besluit Petra Baeck.

Methodologie
Het online onderzoek werd tussen 29 augustus en 7 september 2018 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van 2dehands. 1.000 Belgen werden ondervraagd. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%.