Huren in Vlaanderen nooit duurder

De huurprijzen in Vlaanderen zijn het voorbije jaar aanzienlijk gestegen. Zo betaalde je voor een huurhuis gemiddeld 808 euro – 39 euro meer – oftewel bijna 5 procent – ten opzichte van 2018. Dat is een serieuze toename, gezien de laatste vijf jaar in totaal slechts een gemiddelde stijging was van 46 euro, of 6 procent. Ook een flat huren is duurder geworden, gemiddeld 21 euro meer dan in 2018 oftewel gemiddeld 677 euro per maand. Daarmee was huren in Vlaanderen nooit duurder. De reden? Er komen steeds meer nieuwbouw- en gerenoveerde panden op de private huurmarkt waardoor niet alleen de kwaliteit verbetert, maar ook de prijzen de hoogte in gaan. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep die zich baseert op 9.581 verhuringen.

Huren in Vlaanderen was nooit duurder dan het afgelopen jaar. Dat is de grootste vaststelling uit de jaarlijkse barometer van Dewaele Vastgoedgroep. Terwijl de maandelijkse huurprijs van een huis in Vlaanderen in 2018 gemiddeld 769 euro bedroeg, betaalde je het afgelopen jaar al snel 808 euro, oftewel een verschil van 39 euro. Wat de huurmarkt van de appartementen betreft, betaalde je in 2018 gemiddeld 656 euro, terwijl dat in 2019 al snel 677 euro bedroeg. De reden van de stijging van de huurprijzen is vooral dat het aanbod van nieuwbouw en gerenoveerde panden almaar groter wordt op de Vlaamse private huurmarkt en goedkopere, minder kwalitatieve woningen sneller van de markt verdwijnen. Dat huizen nu zo snel stijgen tegenover de appartementen heeft te maken met het feit dat er steeds minder huizen dan appartementen te huur zijn, waardoor er een grotere concurrentie is op die markt.

Appartementen staan langer te huur

Het is een tendens in Vlaanderen dat appartementen langer te huur staan dan huizen. Concreet staat een huis gemiddeld 54 dagen te huur, en een appartement gemiddeld 68 dagen. Dat is ongeveer even lang als in 2018. Let wel, dat is nog steeds minder lang dan zo’n twee à drie jaar geleden.

Opvallend: halfopen en gesloten bebouwingen worden gemiddeld tien dagen sneller verhuurd dan open bebouwingen. Bij appartementen zien we een gelijkaardige tendens, waarbij een eenslaapkamerappartement gemiddeld tien dagen sneller verhuurd wordt dan een twee- of drieslaapkamerappartement.