Jongeren kiezen voor tweede verblijf

Hip Estates, makelaar met meer dan 20 jaar expertise in Spaans vastgoed, onthult de trends op de Spaanse markt van het laatste jaar. Nadat senioren de vraagzijde van de markt lange tijd domineerden, zijn in België jonge gezinnen nu koplopers geworden voor de aankoop van Spaans vastgoed.

Opnieuw snelle groei van de Spaanse vastgoedmarkt

Vorig jaar was opnieuw een bijzonder succesvol jaar voor de verkoop van vastgoed in Spanje aan Belgische gezinnen. Volgens kwartaalgegevens van Hip Estates (Q2) steeg het aantal transacties van Belgische gezinnen met liefst 12,7% in vergelijking met 2017.

België is daarbij de vierde sterkste buitenlandse markt voor Spaans vastgoed met een marktaandeel van 6,4%.

De belangrijkste factoren voor deze snelle groei zijn de zeer schappelijke prijzen, de vlotte bereikbaarheid vanuit België en de talrijke aanwezigheid van moderne, hippe villa’s en appartementen. Bovendien kiezen landgenoten om te investeren in Spaans vastgoed, ze beschouwen het als een veilige belegging met een interessant rendement.

Jonge gezinnen grijpen naar haalbare opportuniteiten

Opvallend daarbij is dat vooral jonge gezinnen steeds vaker opteren voor een tweede verblijf in Spanje. Zo waren liefst 56% van de kopers, die in 2018 via Hip Estates hun tweede verblijf kochten, tussen 25 en 45 jaar oud. Zij doen dit ook vaak met meerdere gezinnen samen. “Vroeger kocht je als senior een tweede verblijf in Spanje en deed je dat alleen. Vandaag investeren koppels samen, bijvoorbeeld met zussen, broers of vrienden” vertelt Leen Vermeulen (CEO Hip Estates).

82% van deze jonge eigenaars zien een tweede verblijf in Spanje als een investering en belegging. Zo’n 84% gaat hiervoor ook een lening aan, omwille van de lage rente. Ze beschouwen het als een interessante spaarformule en kunnen op die manier ook zelf genieten van een zonvakantie.

Vele troeven maken Spanje populair

Spanje is traditiegetrouw hét vakantieland bij uitstek voor de Belgen. Het beschikt dan ook over vele troeven. Zo is de Costa Blanca / Costa Calida door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroepen tot de regio met het beste en meest gezonde klimaat in Europa.

Daarnaast is Spanje eenvoudig bereikbaar vanuit verschillende kleine luchthavens in ons land en Nederland. Het ligt op slechts 2 uur vliegen. En ook in Spanje openen nog nieuwe internationale luchthavens. Deze maand nog werd in Murcia, aan de Costa Calida, het vliegveld Corvera geopend.

Tenslotte is het cliché van een loutere zonvakantie al lang achterhaald. De Spaanse kuststreek heeft zich ontwikkeld tot een mix van mooie stranden, maar ook bruisende steden en een luxueus vrijetijdsaanbod, waaronder prachtige golfterreinen.