Kerstavond en kerstdag blijven familiemoment

De kerstperiode nadert en zeer binnenkort schuiven we allemaal onze voeten onder tafel om te genieten van een heleboel lekkers én een portie quality time. Hoewel er de afgelopen 60 jaren heel wat veranderd is op vlak van tradities en eetgewoonten tijdens de kerstperiode, draait het kerstfeest van de Belgen nog steeds om familie, leuk gezelschap en natuurlijk heerlijk eten. Uit een studie in opdracht van kookplatform Lekker van bij ons blijkt dat de Belg vandaag steeds meer kerstfeestjes houdt en bijwoont en dat hij kerstavond en kerstdag traditioneel viert met de naaste familie.

Minstens 3.3 kerstfeesten tijdens de kerstperiode

De Belg heeft gemiddeld 3,3 kerstfeestjes tijdens de kerstperiode. Bij Belgen onder de 35 jaar en bij gezinnen met kinderen ligt het gemiddelde nog hoger. Meer dan één derde (35%) heeft 5 feestjes op de agenda staan. Voor 7 op 10 (71%) is Kerstmis net de perfecte gelegenheid om nog eens samen te tafelen en een gezellig moment te beleven met de familie, die ze doorgaans te weinig kunnen zien.

Hoewel we steeds méér kerstfeestjes vieren en ook vaker vieren met vrienden, collega’s en soms zelfs onze buren hun voeten mee onder tafel schuiven, worden feesten op kerstavond en kerstdag door 6 op de 10 Belgen (60%) gereserveerd voor uitsluitend familie. Feestjes met vrienden vinden eerder plaats op een andere dag in de kerstperiode. 6 op de 10 (63%) vindt het daarnaast belangrijk om Kerstmis te vieren op kerstavond of kerstdag zelf.

Belgisch kerstmenu nog steeds zeer traditioneel

Een traditioneel Belgisch kerstdiner bestaat meestal uit 3 (41%) tot 4 gangen (27%). Op kerstavond en op kerstdag wordt meer dan 80% van de warme maaltijden bereid door de gastvrouw of – heer. Bij 8% zijn de genodigden elk verantwoordelijk voor een gang van het kerstmenu. Daarnaast eet 5% dan een afgehaalde kerstmaaltijd en 5% geniet buitenshuis van een feestmaal.

Smaak en kwaliteit weegt nog meer door dan anders wanneer Belgen hun kerstmenu kiezen. Doorgaans mag het ook wat meer kosten. Belgische gastvrouwen- en heren prefereren een korte en eenvoudige bereiding. Andere belangrijke aspecten zoals gezondheid, milieu en lokale consumptie blijven een gelijkaardige rol spelen bij doordeweekse maaltijden voor het overgrote deel van de consumenten.

Vlees nog steeds nauw verweven in onze eetgewoonten

Bij Kerstmis horen traditionele gerechten en ook vlees zit daarin heel sterk verweven. Bij meer dan 9 op de 10 Belgen (93%) staat er doorgaans vlees op het kerstmenu. Kalkoen (40%) en wild (19%) zijn nog steeds de meest populaire gerechten, gevolgd door vis (10%), gourmet (10%), fondue (10%) en gebraad (9%). Slechts 3% heeft liever of absoluut geen vlees.