Kom op tegen pesten

Het nieuwe schooljaar is ondertussen enkele weken onderweg en kinderen beginnen zo langzaamaan te wennen aan hun nieuwe school, klas en klasgenoten. Onder hen zijn er zoals elk jaar ook heel wat die de terugkeer naar de schoolbanken met een bang hart tegemoet gingen. Binnenkomen in een nieuwe groep is namelijk nooit gemakkelijk. Iedereen is anders, en jezelf zijn wordt niet altijd gerespecteerd. Vriendschap sluiten gaat zo soms moeizamer dan gedacht.

Gepest en uitgesloten worden is vandaag de dag nog steeds een probleem waar bijna alle kinderen tijdens hun schooltijd mee te maken krijgen. Meer dan ooit krijgt dit ook thuis, na schooltijd, online een vervolg. En dat is niet ok!

Cartoon Network, Awel en wielrenster/influencer Puck Moonen roepen daarom kinderen in Vlaanderen op om zich actief in te zetten voor vriendschap, eigenheid en tegen pesten! Jezelf kunnen zijn en respect hebben voor iedereen: dat is het doel! Onder het motto β€œWees een maatje, geen pestkop” kunnen kinderen, leerkrachten, trainers Γ©n ouders meer informatie krijgen over pesten en wat men er tegen kan doen.

Een online platform zal kinderen via enkele nuttige tips en vuistregels informatie geven over hoe je met pesten omgaat en hoe je het makkelijkst vriendschap sluit in een nieuwe omgeving.

Boegbeeld van de campagne dit jaar is wielrenster en influencer Puck Moonen. Zij weet maar al te goed hoe het voelt om gepest te worden en roept kinderen op om in actie te komen:

“Pesten kan heel erg pijn doen. Daarom is het belangrijk dat we dit stoppen! Grijp in als je ziet dat iemand gepest wordt en vertel het aan een vertrouwenspersoon. Geloof in jezelf, wees sterk en wees bovenal de persoon die je wil zijn!”

Deze campagne wordt ondersteund door Awel, dat een luisterend oor biedt aan kinderen en jongeren die met pesten te maken krijgen. Of je nu pest, ziet pesten of wordt gepest, Awel is er voor je via www.awel.be of het gratis nummer 102.