LEGO Groep viert 90 jaar speelplezier

Het is feest bij de LEGO Groep! Precies negentig jaar geleden startte de Deense timmerman Ole Kirk Kristiansen met het bouwen van klein houten speelgoed in zijn atelier in Denemarken, niet wetende dat de LEGO Groep vandaag de dag zou uitgroeien tot een van de grootste speelgoedbedrijven ter wereld. De iconische LEGO steen is de afgelopen decennia continu in ontwikkeling geweest. Van een paar stenen in primaire kleuren, groeide de eenvoudige steen uit tot het basiselement voor meer dan 18.000 sets . Dat spelen niet alleen leuk is, maar ook een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen blijkt uit het nieuwe “Play Well” onderzoek van de LEGO Groep. Het onderzoek laat zien dat samen spelen nog altijd een actueel onderwerp is. En daarin is nog heel wat verbetering mogelijk: zo geeft 44% van de Belgische ouders toe dat ze te weinig spelen met hun kinderen, terwijl 84% van de Belgische kinderen dat graag meer zou willen doen.

De kracht van het spel

Het “Play Well” onderzoek is een wereldwijd onderzoek waarin het gedrag van kinderen, ouders en volwassenen over verschillende onderwerpen zoals diversiteit en inclusie, duurzaamheid, digitale veiligheid maar ook de toegevoegde waarde van ‘spelen’ onder de loep wordt genomen. Voor het onderzoek van 2022 ondervroeg het bedrijf meer dan 55.000 ouders en kinderen in meer dan 30 landen waaronder België . Uit de resultaten blijkt dat 88% van de 504 Belgische ouders die zijn ondervraagd zegt dat spelen hun kinderen helpt in hun ontwikkeling en bij het leren van nieuwe dingen. Bijna alle ouders denken daarbij dat kinderen hun creativiteit (93%), communicatie (92%), probleemoplossende vaardigheden (92%) en vertrouwen (91%) versterken terwijl ze spelen. ​

Spelen is niet alleen belangrijk voor kinderen, zo blijkt uit de data. Volgens 95% van de ouders maakt samen spelen het hele gezin gelukkiger, schept het sterkere familiebanden en verbetert het de mentale gezondheid. Meer dan 4 op de 5 ouders (85%) vermelden in het specifiek het spelen met LEGO stenen en geven aan dat hun gezinnen gelukkiger zijn wanneer ze met LEGO stenen spelen. Volgens Belgische gezinnen helpt LEGO naast de ontwikkeling van het kind bij het ontspannen als familie (86%), het bouwen van sterke familiebanden (82%) en de mentale gezondheid van het kind (82%). 84% van de Belgische kinderen zou graag meer willen spelen met zijn of haar ouders. Toch geeft 44% van de Belgische ouders toe dat ze te weinig samen spelen als gezin.

Familiewaarden staan centraal

Bij de LEGO Groep hebben deze familiewaarden altijd centraal gestaan en tot op de dag van vandaag is het bedrijf in handen van de familie van Ole. Kleinzoon Kjeld Kirk Kristiansen gaf het stokje onlangs door aan zijn zoon, Thomas Kirk Kristiansen. ​

“Toen mijn overgrootvader 90 jaar geleden het bedrijf oprichtte, zag hij in dat spelen het leven van kinderen kon veranderen – het brengt gezinnen samen en helpt kinderen vaardigheden te ontwikkelen die hen in staat stellen hun volledige potentieel te bereiken. Hij had maar een kleine werkplaats, maar hij had grote ambities om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen de voordelen van spelen konden ervaren,” aldus Thomas Kirk Kristiansen, voorzitter van de LEGO Groep. “Of het nu 1932, 2022 of 2032, op onze 100e verjaardag, is, we streven ernaar om deze nalatenschap voort te zetten door alle gezinnen, waar ook ter wereld, te helpen om goed te spelen.”

Bouwen aan een betere toekomst

De afgelopen negen decennia is duidelijk geworden hoe belangrijk spelen is voor alle kinderen. Daarom gaat 25% van de winst van de LEGO Groep naar de LEGO Foundation, die miljoenen kinderen de kans geeft om te spelen en te leren – ook kansarme kinderen en kinderen die getroffen zijn door crisissen. Vorig jaar heeft de LEGO Foundation meer dan $440 miljoen dollar uitgetrokken om kinderen over de hele wereld te helpen hun volledige potentieel te bereiken door te spelen.