Molenbeek lokt investeerders

Molenbeek is not a hellhole, but a heaven for investors. Dat statement lanceert de vastgoedsector in aanloop van de komst van president Trump naar Brussel. Een aantal van de grootste vastgoedspelers in ons land grijpt de komst van de Amerikaanse president aan om hun grootse plannen met Molenbeek aan te kondigen. Vastgoedgiganten zoals Re-Vive, Home Invest Belgium, Belgian Land en Inclusio geloven in het potentieel van de Brusselse gemeente om dé upcoming buurt van de hoofdstad te worden. Samen investeren ze in de bouw van al vlug 450 woningen en appartementen, nieuwe scholen, verschillende crèches, kantoren en winkels. Om potentiële kopers en investeerders te overtuigen van het immense potentieel van Molenbeek, worden zelfs lokale gidsen ingeschakeld.

Hellhole, sinds goed een jaar geleden draagt Brussel – en zeker Molenbeek – die sinistere bijnaam. De Brusselse gemeente probeert intussen haar negatieve imago van zich af te schudden, maar eenvoudig is anders. In de vastgoedsector lijkt de gemeente alvast een stevige partner gevonden te hebben. Een aantal van de grootste Belgische vastgoedspelers – waaronder Re-Vive, Home Invest Belgium, Belgian Land en Inclusio (een partner van Re-Vive) – doet er alles aan om het negatieve beeld van Molenbeek weg te werken. Daarvoor werken ze samen met publieke actoren zoals citydev.brussels en het GO!-onderwijs. Samen zetten ze hun schouders onder een aantal grote nieuwbouwprojecten rond het Weststation, de buurt die de komende jaren een belangrijk verkeersknooppunt in Brussel wordt.

Die aankondiging doen ze niet toevallig in de week dat president Donald Trump voor het eerst naar ons land komt. Die noemde Brussel begin vorig jaar, tijdens zijn verkiezingscampagne, een “hellhole” en verwees daarmee specifiek naar Molenbeek. De vier grote vastgoedspelers willen niet alleen de president, maar ook heel wat Belgen van het tegendeel overtuigen. De buurt rond het kanaal  is al enkele jaren aan een remonte bezig met o.a. de bouw van het MIMA Museum en het Meininger hotel. Net zoals er al verschillende appartementen bijkwamen, waaronder enkele projecten van citydev.brussels. Nu wordt ook de lat voor de wijk van het Weststation bijzonder hoog gelegd, waardoor Molenbeek één van de belangrijke upcoming buurten van Brussel kan worden wat wonen, werken en winkelen betreft.

450 wooneenheden

Samen met de gemeente en publieke actoren zetten een aantal belangrijke vastgoedspelers hun schouders onder minstens vier grootschalige nieuwbouwprojecten, alles samen goed voor zo’n 450 woningen en appartementen.

Eén van de paradepaardjes die nu al volop in de steigers staat is EKLA, een gigantisch vastgoedproject van Piet Colruyt en Nicolas Bearelle van het Gentse bedrijf Re-Vive. Het gaat om een woontoren van 18 verdiepingen. Het complex zal niet alleen plaats bieden aan 163 gezinnen en 50 studenten, op de benedenverdiepingen bouwt de vastgoedontwikkelaar ook een buurtsupermarkt (850 m2), een Nederlandstalige kleuter- en basisschool met in totaal tien klassen, een crèche met drie groepen, kantoorruimtes en een nieuw buurtpark.