Mucosocks

Naar aanleiding van de Europese Mucoweek lanceert de Belgische Mucovereniging opnieuw een unieke sokkencollectie voor volwassenen en kinderen. Met de nationale campagne #mucosocks wordt er aandacht gevraagd voor muco, de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in ons land. Verschillende bekende gezichten zoals Sander Gillis en Joris Hessels steunen zo de meer dan 1.300 Belgen die lijden aan de ziekte. De integrale opbrengst van de sokkencollectie gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar mucoviscidose in België

Mucoviscidose, kortweg muco en ook wel taaislijmziekte genoemd, is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in België en is tot op de dag van vandaag ongeneeslijk. 1.362 mensen in ons land strijden dagelijks tegen taaislijmziekte. De symptomen hebben een enorme impact op het dagelijkse leven van de patiënten. Naast onder andere ernstige spijsverteringsproblemen, kampen de meeste mucopatiënten met een sterk verminderde longcapaciteit. Dit wordt veroorzaakt door aanhoudende infecties en ontstekingen in de longen waardoor longtransplantatie soms onafwendbaar is.

Move mee tegen muco!

Ook dit jaar lanceert de Belgische Mucovereniging tijdens de Europese Mucoweek een nationale campagne om aandacht te vragen voor de tot nog toe ongeneeslijke ziekte. In de campagnevideo geven mucopatiënten Stan uit Antwerpen (8 jaar) en de West-Vlaamse Louise (21 jaar) een inkijk in hun leven met muco. Samen met ambassadeurs Joris Hessels en Sander Gillis roepen zij iedereen op om de Mucovereniging te steunen en dansen ze samen op kousenvoeten. Wie voor slechts 10 euro een paar #mucosocks koopt, geeft door deze steun ademruimte aan het muco-onderzoek in ons land. Geef dit jaar de #mucosocks als cadeau en vorm samen een hart voor muco. Samen zijn we sterker dan alleen.

Geld voor wetenschappelijk onderzoek is nog steeds broodnodig. Door de coronapandemie zagen vele goede doelen hun inkomsten uit lokale acties drastisch slinken. “Het doel van de huidige behandeling is het voorkomen, vertragen of verlichten van de symptomen maar dat kost de patiënten dagelijks veel tijd, energie en geld. Wetenschappelijk onderzoek naar efficiëntere behandelingsmethodes en op termijn zelfs een manier om muco te genezen, is dus van fundamenteel belang. Onderzoek geeft hoop op een beter en langer leven voor iedereen die met muco geconfronteerd wordt. Met onze sokkenverkoop steunen we het muco-onderzoek in de hoop dat we de ziekte op een dag uit de wereld kunnen helpen”, aldus Stefan Joris, directeur van de Mucovereniging.

BV’s en sokken: een combinatie die niet op kousenvoeten voorbij gaat

De sokken, die vorig jaar op enkele dagen tijd volledig uitverkocht waren, zijn intussen een waar collector’s item. Heel wat bekende Vlamingen zoals onder andere Leen Dendievel, Anke Buckinx en Maureen Vanherberghen roepen hun volgers via sociale media op om de Mucovereniging te steunen. De #mucosocks zijn er zowel voor volwassen als kinderen, voor zowel mannen als vrouwen. De collectie met vrolijke kleurtjes bestaat in verschillende maten en verwarmt niet enkel je voeten maar ook je hart.

Praktisch

De #mucosocks-collectie is verkrijgbaar op www.mucomove.be en www.muco.be/shop in 6 verschillende maten.