Oei! Onze frieten zijn kankerverwekkend

Wees gewaarschuwd, maar frieten, geroosterde aardappelen en té donkere toast kan het risico op kanker verhogen. Daarom sensibiliseert de Britse regering haar volk voor het braden en frituren van zetmeelrijke voedingsmiddelen. Vooralsnog zolang je alles niet te donker laat worden zijn de risico’s beperkt en kan je zorgeloos genieten van je portie frietjes of stukje toast.

Chemische reactie

De waarschuwing komt er wegens de risico’s van acrylamide, een chemische verbinding die zich vormt in bepaalde levensmiddelen wanneer ze gekookt worden bij hoge temperaturen boven 120° C. Maar je kan daar simpelweg omheen zolang je voor het braden, bakken, grillen, roosteren of frituren maar kiest voor een mooie goudgele kleur in plaats van donkerbruin. Wil je echt alle risico’s mijden dan roept het Britse voedingsagentschap op om de producten te koken, stomen of in de microgolf klaar te maken, dan is het veel minder waarschijnlijk dat een chemische reactie ontstaat.

Oppassen met supermarktproducten

Desondanks wordt er vaak acrylamide in hoge concentraties aangetroffen in een pak voedingsmiddelen die je in de supermarkt vindt, zoals ontbijtgranen, chips, koekjes, crackers, knäckebröd, maar ook in koffie, pizzabodems, zwarte olijven en zelfs babyvoeding op basis van granen. Aandachtig zijn en met mate eten is dus de boodschap. Bovendien heeft het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek nog een gouden tip.  “Gevarieerde en evenwichtige voeding is het belangrijkst om het totale risico op kanker te verminderen.”