Pas afgestudeerden blijven plakken

Pas afgestudeerden blijven almaar vaker in de stad wonen. In studentenstad Leuven kennen ze het fenomeen al langer, maar nu blijven ook in de Vlaamse studentensteden Gent en Antwerpen bijna 20 tot 30 procent méér alumni wonen in vergelijking met tien jaar geleden. Meestal werken ze ook nog eens vlakbij huis, pal in de stad. En dat is opmerkelijk. Alleen: net in die steden blijkt een groot tekort aan betaalbare huurappartementen voor jonge starters. Enkel al in het Antwerpse stadscentrum is de huurprijs zo vaak 15 tot 35 procent hoger dan in andere wijken. Dat blijkt uit een marktanalyse van vastgoedexpert Quares.

Het centrum van Antwerpen is het stadsdeel waar het aandeel jongeren sinds 2010 elk jaar toeneemt. Concreet zijn er vandaag 1.967 – oftewel 29% – méér twintigers in de stadskern dan tien jaar geleden. Een gelijkaardige trend valt op in Gent waar vandaag 859 – oftewel 18% – meer twintigers in de stadskern wonen dan goed tien jaar geleden. Dat blijkt uit de meest recente statistieken van de stad Antwerpen en Gent, die vastgoedexpert Quares uitgebreid analyseerde. Ook in Leuven en Hasselt zien ze gelijkaardige tendensen.

Eén van de belangrijkste redenen waarom pas afgestudeerden vaker dan vroeger in de stad blijven wonen, is de grotere mogelijkheden qua werkgelegenheid. Met andere woorden: de kans op het vinden van een job is er een stuk groter dan elders. Uit de marktanalyse van Quares blijkt dat in Antwerpen tussen 2012 en 2016 maar liefst 12.129 nieuwe ondernemingen werden opgericht. Dat zijn er meer dan in dezelfde periode in Gent (7.604) en Leuven (3.600) sámen, waar het aantal nieuwe zaken weliswaar ook groeide.

Vier op de tien werkt vlakbij

Dat de gemiddelde werkgelegenheid nergens zo groot is als in de binnensteden, pleit in het voordeel van de jongeren die er blijven hangen. Velen van hen werken dan ook vlakbij hun woning. Zo blijken in Antwerpen al vlug vier op de tien 18- tot 24-jarigen die in het centrum wonen ook in de nabije buurt te werken.

Toch is volgens experten het interessante werkaanbod niet de enige drijfveer voor jongeren om in het centrum van Antwerpen te gaan wonen. Ook de leefbaarheid is de laatste jaren in heel wat stadscentra gestegen, met tal van nieuwe ontwikkelingen en initiatieven.

Room to Bloom, het bedrijf dat voor de commercialisering van de studenten- en starterswoningen zorgt, ervaart zelf meer en meer de tendens van de jongeren die na de studies in het centrum willen blijven vertoeven en geeft aan dat dit te maken heeft met wat die steden allemaal te bieden hebben.

Modern én betaalbaar

Dat jongeren in de stad blijven hangen, is positief. Alleen: het wordt hen niet makkelijk gemaakt. Volgens vastgoedexpert Quares is er zo nog altijd een tekort aan kwalitatieve betaalbare huisvesting voor jongeren. In 2016 lagen de gemiddelde huurprijzen in het centrum van Antwerpen nog steeds hoger dan in de rest van Antwerpen: gemiddeld 752 euro per maand in vergelijking met bijvoorbeeld 553 euro in Antwerpen Noord. Een verschil dat tot 35 procent durft oplopen, afhankelijk van de buurt.

Het moet gezegd, de problematiek wordt langzaam maar zeker aangepakt doordat stads- en gemeentebesturen ook ontwikkelingen met betaalbare appartementen ondersteunen, pal in het stadscentrum. Een schoolvoorbeeld daarvan is bv. het project ‘de Stadswaag’ vlakbij de vele startup-hubs zoals the Beacon, de UA en de Paardenmarkt. Een historisch kantoorgebouw en pakhuis wordt er herbestemd naar 32 hippe starterswoningen met gedeelde binnentuin, eigen pakjesdienst en andere faciliteiten om het leven van de jonge starters makkelijker te maken. De huurprijzen starten er vanaf 595 euro, wat best een aantrekkelijke prijs genoemd mag worden.