Phyt Exponent voor een beter immuunsysteem?

Phyt Exponent is een Belgisch product dat wordt verdeeld door een onafhankelijk Luxemburgs bedrijf. Het heeft echter al afzet gevonden op de internationale markt en wordt in verschillende landen ondersteunend gebruikt .

Pogingen tot bredere inzet

Phyt Exponent wordt en werd al in heel wat verschillende landen ingezet, telkens in de hoop dat het voedingssupplement merkbaar het immuunsysteem zou ondersteunen. Aan het JFK Hospital in Liberia in 2014 tijdens de ebolacrisis leerde CEO Joris Ghyssaert zelfs niemand minder dan Dr. Faucci – de Amerikaanse topviroloog – kennen en konden beiden uitgebreid van mening wisselen rond het belang van een goed afweermechanisme.

Al jarenlang proberen de producenten er alles aan om te achterhalen welke effecten hun product allemaal heeft. Phyt Exponent werd immers ontworpen door niemand minder dan gedoctoreerd industrie-apotheker Edward Verhaeren, die lange tijd aan de Katholieke Universiteit van Leuven doceerde als eerstaanwezend assistent (1980-1987). Het Europees patent rond verbeterde absorptie werd al toegepast op het voedingssupplement zelf en heeft mogelijk nog meer in petto dan we nu al weten. Daarom vindt ook Phamapath zelf het belangrijk om uit te spitten wat de andere positieve eigenschappen van Phyt Exponent zijn.

Onder andere een experiment aan het Nigerian Institute of Medical Research en de erkenning door het Favv toonden reeds aan dat er geen bijwerkingen zijn, waardoor dergelijke onderzoeken veilig zouden kunnen gebeuren, maar voorlopig werd er – ondanks een parlementaire interpellatie die helaas onbeantwoord bleef – geen gevolg gegeven aan de aanvragen.

Tussen maart en het einde van mei werd Phyt Exponent – dat sinds 2019 onder nummer TAN 19 FF 0753 in Tanzania door de FDA is erkend als voedingssupplement – al ondersteunend aan 22 patiënten met zware zuurstoftekorten uitgetest.

De tests werden afgenomen door Dr. Edward Masatu en Dr. Kingu Saidi Mtemi, aan het Lugalo General Military Hospital en het MHS-Massana Hospital . Een patiënt stierf, maar dat gebeurde al 30 minuten na aankomst in het ziekenhuis; zijn toestand was al zeer ernstig. Al de anderen verlieten het ziekenhuis na een kort verblijf.

Een reeks westerse, gecontroleerd verlopende onderzoeken die zouden toelaten om nog duidelijker te kunnen aanwijzen waarvoor ‘Phyt’ zoal kan ingezet worden, zou voor Pharmapath dus een fantastisch mooie stap in de goeie richting zijn.

Het immuunsysteem

Dieren gebruiken planten niet alleen als voeding, maar ook om van bepaalde ziektebeelden af te geraken. Zo eten chimpansees bladeren van de Aspiliaplant om zich te verlossen van darmparasieten.

De wegen van Moeder Natuur blijven ook vandaag nog ondoorgrondelijk.Voeding speelt ook een rol in onze eigen gezondheid, of we dat nu willen of niet. Te weinig inname van bepaalde voedingstoffen kan allerlei nare ziektebeelden in het leven roepen.

Een bekend voorbeeld? De bemanning van Christoffel Columbus kampte met scheurbuik wegens een gebrek aan vitamine C in de voeding… en dat is maar een van de vele bekende gevallen waaruit het belang van een juiste voeding duidelijk blijkt.