S.O.S. solliciteren bij tropische temperaturen

Een sollicitatiegesprek gaat gepaard met de nodige stress en je wil natuurlijk een goede eerste indruk maken. Daarom zorg je er best voor dat je outfit er piekfijn uitziet. Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen echter hoog oplopen. Denk dus best goed na voor je een outfit kiest om ongewenste zweetplekken en –geuren te vermijden. Het rekruteringsbureau Hays geeft een aantal tips en tricks:

Kom extra vroeg

Je vertrekt best ruimschoots op tijd voor je sollicitatiegesprek en meld je minstens 10 minuten voor je afspraak aan bij de receptie. Zo kan je nog snel even naar het toilet lopen om je op te frissen. Zorg er dus altijd voor dat je deodorant of verfrissingsdoekjes bij hebt. Om zweetplekken door het zitten te vermijden, je tijdens het wachten rechtstaan of loop je een beetje rond. Zo wek je bovendien de indruk dat je interesse hebt in het bedrijf, de omgeving en werknemers. Was ook zeker je handen of verfris even je polsen voordat je binnengaat, zodat je geen zweethanden hebt bij de begroeting.

Less is more

Zorg voor sobere make-up en geen te straffe parfum/aftershave. Je wilt natuurlijk vermijden dat je make-up gaat uitlopen of je parfum uitzweet. Bij warm weer spuit je de parfum ook best op je kleren en niet op de blote huid.

Licht en wijd

Opteer voor luchtige, natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen of een koele wolsoort. Natuurlijke stoffen zorgen er immers voor dat je je warmte beter kwijt kunt, wat een stuk comfortabeler zal aanvoelen dan bijvoorbeeld synthetische stoffen. Een linnen broek voor vrouwen kan, maar let wel op voor kreuken en voorkom doorkijkkleuren. Linnen voor mannen is niet aan te raden.

Let bovendien ook op de kleuren van je kleding en kies geen te felle kleuren. Met zachte pastelkleuren ben je heel zomers en toch professioneel gekleed. Donkere kleding staat echter vaak een stuk zakelijker, dus zorg ervoor dat je bij het dragen van lichte kleding toch professioneel genoeg gekleed bent en de stof niet doorschijnt.

Niet te bloot

Kandidaten doen best beroep op hun common sense. Strandkledij is uiteraard niet geschikt voor een sollicitatiegesprek. Het is een ongeschreven regel om geen ontblote schouders te hebben. Een T-shirt met spaghettibandjes combineer je dus best met een blazer. Wat schoenen betreft is de gouden regel dat de helft van de voet bedekt moet zijn. Een paar peeptoes kan zeker, mits je nagels proper gelakt zijn. Sneakers zijn in vele bedrijven absoluut uit den boze. Een leuke tip voor mannen: draag je kostuumschoenen zonder sokken.

Wat doe je als je zichtbaar zweet?

Onthoud ook dat als jij het warm hebt, iedereen het warm heeft. Als je zichtbaar zweet, zeg dan met een kinkslag dat je wat last hebt van de warmte. Wees ook vooral niet bang om te vragen of er eventueel een raam open mag of de airco aan een standje hoger kan. Vrouwen kunnen eventueel ook een waaier meenemen naar het gesprek.

Overdressed bestaat niet

Je outfit hangt natuurlijk ook van de job af waarvoor je solliciteert. Je mag je aanpassen aan de bedrijfscultuur, maar van de sollicitant wordt toch altijd verwacht dat hij/zij iets meer moeite doet. Je bent nooit overdressed. Ben je toch chiquer gekleed dan de rest van het personeel? Maak er dan een luchtig grapje over. Wek de indruk dat je moeite hebt gedaan en dat er is nagedacht over je outfit.

Mix en match met je kostuum

Mannen hebben jammer genoeg niet zo’n uitgebreide keuze. Van hen wordt vaak verwacht dat ze in kostuum ten tonele komen. Je vest kan je na de begroeting wel meteen uittrekken. Een leuke trend is dan ook een kostuum met vest en broek in verschillende kleuren/stoffen, mits ze bij elkaar passen.