Strijken voor vrouwen?

Uit een onderzoek van electrospecialist Braun, die 1.000 strijkende Belgen ondervroeg over hun gewoonten, blijkt dat de helft van de Belgen zijn kleren strijkt. Al blijkt gestreken kleding wel degelijk belangrijk te zijn want bijna de helft van de Belgen geeft aan zich te ergeren aan kleding die niet gestreken is. Het verschil in generaties is groot: jonge Belgen krijgen stress van strijken maar naar gelang ze ouder worden vinden ze het belangrijker om gestreken kleding te dragen. Eén ding hebben alle generaties gemeen: zondag is de populairste strijkdag.

Belgen onder 34 jaar zijn het minst enthousiast als het over strijken gaat: deze generatie krijgt meer dan gemiddeld stress van deze huishoudelijke taak. 27% van hen krijgt bovendien weleens commentaar op zijn of haar strijkkunsten. Om hun skills te verbeteren, zoeken ze tips online (21%) of bellen ze hun moeder (44%). Het zal dan ook niet verbazen dat bijna de helft van hen geen nee zou zeggen tegen strijkhulp.

Strijken is niet weggelegd voor jongeren

Ouderen ergeren zich het meest aan ongestreken kleding. Van alle generaties kost het hen de minste moeite waardoor strijken dan ook geen onoverkomelijke taak is. Ze strijken liever zelf dan dat ze het uitbesteden. Meer dan andere generaties focussen 55-plussers zich volledig op het strijken en combineren het niet met een andere activiteit zoals TV kijken of bellen.

Hoe ouder, hoe vlotter

Oefening baart kunst, zo blijkt: hoe ouder de Belgen worden en naarmate het gezin groeit, gaat het strijken vlotter. De leeftijdscategorie 35-54 jaar steekt het meeste tijd van allemaal in strijken: 1 op 3 strijkt tussen 1 en 2 uur per week en meer dan 10% zelfs meer dan 2 uur per week. Daarmee overtreffen ze de 55-plussers die vaak maximaal 1 uur per week achter de strijkplank staan.

Vrouw aan de strijkplank

Het onderzoek toont ook de verschillen tussen mannen en vrouwen aan. Strijken is de vaste taak in het huishouden voor bijna 80% van de vrouwen. Om de taak (subtiel?) door te geven, zet 20% van de vrouwen weleens de strijkplank klaar voor hun partner. 15% van de mannen roept op hun beurt de hulp in van hun moeder om de strijk te doen.

Opvallend is het feit dat mannen die strijken, andere dingen strijken dan vrouwen. Waar mannen eerder keukenhanddoeken en zakdoeken strijken, geven vrouwen de voorkeur aan sokken en badhanddoeken. Opgepast als je de strijk aan je man geeft: 1 op 20 mannen geeft toe dat ze al eens een kledingstuk expres verkeerd gestreken hebben zodat het in de vuilnisbak is beland.

10 weetjes over de Belgen die strijken:
1. 50% van de Belgen strijkt zijn kleding
2. De meeste Belgen strijken minder dan 1 uur per week
3. Alleenstaanden of mensen zonder kinderen strijken het minst: minder dan 30 minuten per week
4. 15% van de Belgische mannen roept hulp in van zijn moeder om te strijken
5. 1 op de 20 mannen heeft weleens expres verkeerd gestreken
6. Bijna 30% van de Belgische jongeren krijgt stress van het strijken
7. Jongeren zoeken tips online of bellen naar hun moeder om hun strijk-skills te verbeteren
8. 1 op 3 Belgen wil graag strijkhulp
9. 20% van de Belgen strijkt ondergoed en badhanddoeken
10. Zondag is de populairste strijkdag