Tijdelijke uitzendmarkt in België onder druk

Met 5,5% is de werkloosheidsgraad in België historisch laag. Toch heeft slechts 70% van de Belgische actieve bevolking een job. Een gebrek aan juiste skills ligt aan de basis van die kloof. Dat blijkt uit de Global Skills Index van Hays en hun analyse voor België. Onvoldoende vaardigheden veroorzaken niet alleen krapte en een zogenaamde war for talent, maar zetten ook de tijdelijke uitzendmarkt onder druk. Hays benadrukt daarom de voordelen van contracting voor zowel bedrijven als professionals.

De werkloosheid is met 5,5% nog nooit zo laag geweest in België. Bedrijven konden rekenen op gunstmaatregelen van de overheid waardoor het aantal jobs steeg. Desondanks heeft slechts 70% van de actieve beroepsbevolking een baan.

Toename aantal jobs, maar niet van gepaste skills

Rekruteringsexpert Hays geeft in zijn Global Skills Index en analyse voor België aan dat deze kloof van 30% een direct gevolg is van het feit dat bedrijven niet er niet in slagen om mensen met de juiste vaardigheden aan te trekken. Robby Vanuxem, Managing Director bij Hays, legt de bevindingen verder uit: “De politieke gunstmaatregelen zorgden voor een toename van het aantal jobs en vacatures. Een betaalbaar jobklimaat is echter geen garantie dat bedrijven profielen met de juiste vaardigheden vinden.”

De stijging van het aantal vacatures doet niet alleen de war for talent toenemen, maar zet tegelijkertijd de uitzendmarkt voor tijdelijke contracten onder druk. “Werkgevers kiezen liever voor vaste contracten dan voor tijdelijke posities. Vaste posities uitschrijven geeft bedrijven, onterecht, de indruk meer kans te hebben dat mensen met de juiste vaardigheden en talenten zullen blijven”, zegt Robby Vanuxem van Hays.

Injectie van vaardigheden op een specifiek moment

Vaste contracten aanbieden is niet altijd de beste of meest veilige optie. “Krapte maakt dat profielen met gespecialiseerde technische vaardigheden zoals IT-professionals en ingenieurs de luxe ervaren om op verschillende plekken aan de slag te kunnen. Zij vergelijken voordelen en voorwaarden. Wanneer bedrijven echt op zoek zijn naar specifieke skills om transformatie of groei te boosten, dan doen ze er goed aan om contractors in te schakelen. Zij zijn een flexibele bron om noodzakelijke vaardigheden op een specifiek moment toe te voegen aan het team”, aldus Vanuxem.

Hays benadrukt niet alleen de voordelen van contracting voor bedrijven maar ook voor professionals zelf. “Januari is een populaire maand om van job te wisselen. Wie twijfelt om als contractor aan de slag te gaan, doet er goed aan zich te informeren”, legt Robby Vanuxem uit. Contractors genieten immers veel flexibiliteit en voordelen. “Vaak werken contractors vanop afstand en bepalen ze zelf hun werkritme. Velen vinden het fijn om zelf hun werkritme te bepalen.” Niet alleen ervaren contractors vrijheid qua planning en timing, maar ook qua inhoud. “Contractors kiezen zelf welke opdrachten ze aanvaarden en welke niet. Ze zijn daarom heel bewust bezig met hun carrière en professionele ontwikkeling.”