Tips voor werknemers en werknemers

In het kader van dag van de vriendschap op 30 juli voerde het rekruteringsbureau Hays een poll uit om na te gaan hoe belangrijk Belgen vriendschap op de werkvloer vinden. Opvallend is dat 65% van de respondenten aangeeft veel belang te hechten aan vriendschap op het werk. Slechts 4% hecht helemaal geen belang aan vriendschap op de werkvloer.

Rekruteringsspecialist Hays polste naar aanleiding van dag van de vriendschap naar hoe belangrijk Belgen vriendschap op het werk vinden. Uit de resultaten van de poll blijkt dat 6 op de 10 respondenten vriendschap heel belangrijk vindt.

“De meeste mensen brengen meer tijd door met hun collega’s dan met familie of vrienden. Goede relaties met collega’s zijn dus heel belangrijk. En dat blijkt ook uit de cijfers van onze poll. 65% van de respondenten hecht veel belang aan vriendschap op het werk, 31% vindt vriendschap niet zo belangrijk en slechts 4% hecht geen belang aan vriendschap op de werkvloer”, aldus Robby Vanuxem, Managing Director van Hays.

Veel voordelen

Verschillende studies tonen aan dat werknemers die vriendschappen hebben op het werk niet alleen gelukkiger zijn, maar er ook op lichamelijk vlak goed bij varen, sterke relaties kunnen immers cardiovasculaire functies verbeteren en het stressniveau verlagen. Bovendien zorgen vriendschapsbanden ook voor meer loyale, creatieve en productieve werknemers.

Niet alleen zijn vriendschappen belangrijk op de werkvloer, maar ook een cultural fit – jezelf thuis voelen in de bedrijfscultuur – zorgt voor een gemotiveerd team. Medewerkers die een goede relatie hebben met hun collega’s en zich betrokken voelen bij het bedrijf zijn gelukkiger, zullen minder snel naar een andere job zoeken en zijn meer gemotiveerd. Ze worden ook minder afgeleid door zorgen over dat ze niet in het team passen, waardoor ze zich meer kunnen concentreren op hun prestaties en productiever zijn. Daar komt nog eens bij dat werknemers die zich prettig voelen in elkaars bijzijn eerder geneigd zijn zichzelf uit te drukken en ideeën en ambities te delen.

Jonge generaties kiezen voor cultural fit

Cultural fit is momenteel een van de meest belangrijke criteria, voor sommigen zelfs belangrijker dan de verloning, in de zoektocht naar een eerste of nieuwe job. Robby Vanuxem: “We merken dat de jongere generaties, naast een goede work lifebalance, op zoek zijn naar leuke werkplekken waar ze zich kunnen amuseren. Ze willen werken voor een bedrijf dat matcht met hun eigen waarden en drijfveren. Kandidaten die geen match denken te vinden tussen zichzelf en het bedrijf waar ze solliciteren zijn eerder geneigd om de baan te weigeren dan ze aan te nemen.”

“Het is dus belangrijk voor organisaties om niet alleen rekening te houden met de technische vaardigheden van een kandidaat, maar ook met hun culturele – en teamfit. Op die manier is het waarschijnlijker dat de aanwerving meteen goed zit en kunnen dure mismatches vermeden worden”, weet Robby Vanuxem.

Tips voor werkgevers

Volgens Hays kunnen werkgevers in de meeste gevallen de culturele fit beoordelen door een reeks interviewvragen te stellen die inspelen op het gedrag. “Een gedragsgericht sollicitatie-interview toont aan hoe een kandidaat verschillende werksituaties benadert en of zijn gedrag overeenkomt met de aanpak van je organisatie”, zegt Robby Vanuxem. “Je kan dan ook zien of de houding en het gedrag van de kandidaat gedeeld worden door jouw bedrijf.”

Interviewvragen die je als werkgever kan stellen om cultural fit te beoordelen:

Wat vind je ervan om in een team te werken?
Welke rol neem je op in een team?
Beschrijf de managementstijl die het beste in je naar boven brengt.
Wat zijn de kenmerken van de beste manager of docent die je ooit hebt gehad?
Wat is jouw leiderschapsstijl?
Beschrijf het type werkomgeving waarin je het meest productief bent.
Is het verstandig goede vrienden te worden met andere werknemers?
Wat is de belangrijkste factor in je werkomgeving om succesvol en gelukkig te zijn?

Een andere strategie om cultural fit na te gaan is de kandidaat uit te nodigen voor een teamdiner of werken met stagiaires of traineeships. De kandidaat leert de cultuur kennen en het bedrijf ondervindt of de kandidaat bij het bedrijf past.

Tips voor werknemers

Ter voorbereiding op een interview adviseert Hays kandidaten om onderzoek te doen naar de organisatie en zo inzicht te krijgen in de waarden en manier van ondernemen van het bedrijf. Denk vervolgens aan voorbeelden in je werkgeschiedenis die illustreren hoe jouw manier van werken overeenkomt met die van de werkgever. Gebruik voorbeelden die een match aantonen tussen je eigen waarden en attitudes en die van de organisatie.

Vragen die je als kandidaat kan stellen om na te gaan of het bedrijf bij je past zijn:

Hoe ziet de teamstructuur eruit?
Kan je de sfeer beschrijven op een typische werkdag?
Hoe verloopt de lunchpauze?
Welke teamactiviteiten worden er georganiseerd? Wie zet deze activiteiten op?
Hoe ontvangen jullie nieuwe collega’s? Hebben jullie een buddy-systeem?