Valentijn: relatie met de baas kan niet voor ruim helft werknemers

Liefde is duidelijk een werkwoord: bij 1 op 10 de Belgen schoot Cupido al raak op het werk. Bijna evenveel werknemers gingen minstens één stap verder met een collega dan een louter professionele relatie. In vergelijking met 2016 laait de passie op de werkvloer wel minder hoog op. Dat blijkt blijkt uit een onderzoek van Tempo-Team bij 2050 werknemers en werkgevers. Een andere opvallende conclusie is dat er intussen meer regels zijn over relaties en gedrag op het werk dan vier jaar geleden. Desondanks blijft er onduidelijkheid: 47% van de werknemers weet niet of hun werkgever een relatie met een collega toelaat.

Minder romantiek

Naar aanleiding van Valentijnsdag peilde hr-dienstverlener Tempo-Team bij werkende Belgen naar hun ervaringen met romantiek op de werkvloer, hoever ze al zijn gegaan en hun houding terzake. Hieruit blijkt dat een tiende van de Belgische werknemers al flirtte of verliefd was op een collega. 7% deelde al minstens een keer de lakens met een collega, terwijl 6% al kuste of een relatie had met iemand van op het werk.

Dit is beduidend minder dan enkele jaren geleden: in 2016 gaf bijna een kwart van de werknemers toe al eens gevoelens te hebben gehad voor een collega. Een vijfde had ook al geflirt of gekust met een andere medewerker.

Liefde is een werkwoord

“Door de vele ontmoetingen en intensieve samenwerkingen ontstaan ook op de werkvloer heel wat gevoelens en relaties. In die zin is liefde duidelijk een ‘werk’woord. Veel werknemers zien daar geen graten is, voor zover de betrokkenen zich professioneel opstellen. Bedrijven hebben de laatste jaren meer aandacht voor regels en omkadering, mogelijk door #metoo. Toch is het markant dat de helft geen benul heeft of zijn werkgever een relatie toelaat of niet.”, aldus woordvoerder Tom Van de Vreken van Tempo-Team.

Meer intieme contacten bij leidinggevenden

Erg opvallend: in vergelijking met werknemers geven leidinggevenden en werkgevers tot twee keer zo vaak aan dat ze intieme contacten hadden met collega’s en dat de liefde hun pad kruiste op het werk.