Van je passie je bijberoep maken

“Steeds meer professionals starten naast hun vaste job ‘side hustles’ op om een extra centje te verdienen en creatief bezig te zijn.” Dat zegt Alistair Cox, CEO van Hays.

Een ‘side hustle’ is een soort persoonlijk freelance-project. Vanuit een uitgesproken interesse en passie voor een bepaald onderwerp starten professionals een eigen onderneming op. Dit geeft werknemers de kans hun loopbaan in zelf te verrijken, creatief bezig te zijn en eventueel bij te verdienen. Een side hustle laat toe om ondernemerschap te proeven, zonder de zekerheid van een vaste baan te moeten opgeven. Aan het persoonlijk project wordt buiten de werkuren gewerkt en verschilt dus ook van een parttime job.

“Side hustles zijn de uitgelezen kans om tools te creëren die je zelf kan controleren en beheren – je werkt dus niet voor iemand anders in je vrije tijd. Je bent met andere woorden je eigen baas en hebt je eigen lot in handen”, zegt Alistair Cox.

Persoonlijke freelance-projecten worden steeds populairder bij professionals. In België heeft 3,8% van de werkende bevolking een tweede job. Het grootste deel oefent tweede jobs als zelfstandige uit*. Het groot aantal is niet verwonderlijk. Werknemers zoeken tijdens hun loopbaan allerlei manieren om zichzelf te challengen en te groeien. Door een ‘side hustle’ worden bijkomende vaardigheden ontwikkeld die niet of niet vaak in hun alledaagse jobs aan bod komen.

4 redenen waarom een side hustle een goed idee is

Afwisseling en creativiteit tijdens je carrière

Mensen worden steeds ouder en zullen langer moeten werken. Professionals gaan daardoor op zoek naar meer afwisseling in hun carrière. Een side hustle is hier de perfecte oplossing voor.

“In de realiteit zullen velen geen genoegen nemen met maar één doel en focus gedurende hun hele carrière”, zegt Alistair Cox.

Van je passie je (bij)beroep maken

Persoonlijke freelance-projecten bieden professionals de mogelijkheid om iets uit te bouwen waar ze in hun vrije tijd gepassioneerd door zijn, zonder een vaste baan op te moeten zeggen. Ze besteden extra tijd aan en aandacht in het verdiepen van hun interesse en maken van hun passie een bijkomend werkproject.

Alistair Cox legt uit: “De realiteit is dat we allemaal geïnteresseerd zijn in en gepassioneerd zijn door meerdere dingen, en dat deze interesses en passies voortdurend veranderen. Ik geloof dat dit de vele oprichtingen van side hustles in de hand heeft gewerkt. Niet omdat de persoon een hekel heeft aan zijn job en op de één of andere manier wil ontsnappen.”

Ontwikkel nieuwe skills

In ‘side hustle’-projecten staan passies en interesses, andere dan deze voor hun bestaande job, centraal. Hiermee actief bezig zijn, doet professionals verrijken. Zo worden nieuwe vaardigheden aangeleerd, netwerken uitgebreid en de eigen inzetbaarheid verbeterd.

Alistair Cox voegt hieraan toe: “Als je op je eentje onderneemt en een extra inkomen genereert door iets te doen waar je geïnteresseerd in bent, of dat nu schrijven, adviseren, koken, coachen, presenteren of het oprichten van een eigen hondenopvang is, leer je een heleboel vaardigheden die je misschien niet zou geleerd hebben in je 9-to-5-job.”

Extra inkomen

Persoonlijke freelance-projecten kunnen ook extra inkomsten genereren naast het standaardloon. Op die manier kunnen professionals door een persoonlijke passie uit te bouwen, een extra buffer opbouwen. “Je kan er geen doekjes om winden, veel professionals zetten een persoonlijk freelance-project op om wat extra geld te verdienen en te sparen voor moeilijkere tijden”, zegt Alistair Cox.

Volgens Alistair Cox moeten werkgevers zich geen zorgen maken over werknemers die een side hustle nastreven. Werkgevers doen er beter aan de voordelen van een side hustle te omarmen. Het gaat hierbij om werknemers die zichzelf bijscholen, hun zelfvertrouwen opkrikken, positiever worden, ervaringen opdoen in nieuwe omgevingen, problemen oplossen en op zelfstandige basis risico’s nemen.