Vergelijk je autoverzekering

Uit onderzoek van Verzekeringen.be, blijkt dat maar liefst 69% van de Belgen mogelijk geld kan besparen op hun autoverzekering. Niet alleen baseert de Belg zich voor zijn keuze vooral op advies van anderen, hij geeft zelf ook aan niet of amper te vergelijken en blijft bovendien te lang bij dezelfde autoverzekeraar.

Verzekeringen.be bevroeg 1352 respondenten over hun autoverzekering en kwam tot de verrassende conclusie dat meer dan de helft van de Belgen hierop waarschijnlijk geld kan besparen. “Te gek voor woorden eigenlijk, want waarom zou je te veel betalen?” vraagt Guy Van Antwerpen, Managing Director bij Verzekeringen.be zich af.

Geen objectieve zoektocht

Het begint eigenlijk al bij de manier waarop de Belg naar een autoverzekeraar zoekt. 69% doet dat immers niet op een objectieve manier. 32% van de Belgen geeft aan de huidige autoverzekering te hebben gevonden via-via, namelijk via ouders of via een vriend of kennis. 24% geeft aan al klant te zijn geweest voor andere producten en 13% geeft aan via de eigen bank te zijn gegaan. Vooral jongeren laten zich heel sterk leiden door advies van derden, dat meestal niet geheel onpartijdig is. Ondanks hun digital savviness, informeren jongeren zich nauwelijks zelf online. 68% van de leeftijdsgroep tussen 18 en 24 jaar vonden hun huidige autoverzekering via ouders of vrienden. Amper 14% van hen ging zelf online op zoek naar info, ondanks dat hiervoor hele handige online tools bestaan.

Onvoldoende vergeleken

Uit de cijfers blijkt ook dat de Belg niet (26%) of onvoldoende (33%) vergelijkt bij het maken van een keuze. Nederlandstaligen scoren hierin nog slechter dan Franstaligen, met respectievelijk 63% en 54% die niet of amper vergelijken. Ook jongeren geven aan niet of amper te vergelijken: tussen 18 en 24 jaar is dat al 64% en tussen 25 en 34 jaar zelfs een verbluffende 70%! Nochtans kan je door een eenvoudige vergelijkingstool te gebruiken, heel snel en duidelijk zien welke verzekering best bij je past.

Trouw aan… onze autoverzekeraar

Gemiddeld zit de Belg al 10,5 jaar bij zijn huidige autoverzekeraar. Dat is lang, zeker gezien iemands levensstijl over een periode van 10 jaar meestal sterk verandert. “Voor het veranderen van autoverzekering vinden wij 3 jaar een ideale termijn. Op 3 jaar tijd is de kans groot dat je situatie is veranderd. Je hebt bijvoorbeeld een aantal jaar langer je rijbewijs, je rijdt een paar jaar langer schadevrij, je rijdt minder kilometers enz. Allemaal parameters die invloed hebben op je premie. Je huidige verzekeraar zal je hier waarschijnlijk niet automatisch voor belonen met een goedkopere premie.” zegt Guy Van Antwerpen. “Het eerste jaar kan je meestal genieten van een promotie die de verzekeraar heeft gebruikt om je binnen te halen. De kans is dus groot dat je het 2de jaar meteen een duurdere premie hebt waardoor het interessant is het jaar erna (het 3de jaar) te gaan vergelijken.”

Belgen zijn bij hun keuze van autoverzekering vooral op zoek naar een goede prijs-kwaliteitverhouding (37%). In de praktijk zullen veel Belgen echter dus niet de beste prijs-kwaliteitverzekering hebben die hen op het lijf is geschreven. Het loont dus zeker de moeite om via een vergelijkingsplatform zoals Verzekeringen.be te checken of er betere alternatieven op de markt zijn.