Verkoop allerduurste vastgoed in Knokke piekt

Het allerduurste vastgoed in Knokke is weer erg in trek bij vermogende Belgen. De verkoop van vastgoed met een prijskaartje boven het miljoen euro steeg er vorig jaar met zo’n 20 procent. Dat blijkt uit een marktonderzoek van vastgoedontwikkelaar Compagnie Het Zoute, die meteen ook het startschot geeft voor de bouw van de tweede fase van het luxueuze appartementencomplex La Réserve – The Residence. Het gaat om de voltooiing van één van de grootste en meest prestigieuze vastgoedprojecten in Knokke, dat de naam La Rive meekrijgt. Opvallend: na amper drie weken gingen al 8 van de 88 appartementen tussen 690.000 euro en 2,5 miljoen euro de deur uit.

Het vastgoed in Knokke heeft nooit echt een zware dip gekend, zelfs niet tijdens de crisisjaren. Maar wat opvalt, is dat het vastgoed boven het miljoen euro er sinds vorig jaar werkelijk als zoete broodjes verkoopt. De bekendste vastgoedontwikkelaar van Knokke, Compagnie Het Zoute, analyseerde de voorbije weken en maanden uitvoerig de Knokse vastgoedmarkt en stelt zo dat het aantal verkopen in het absolute topsegment – vanaf 1 miljoen euro – met 20 procent steeg ten opzichte van 2015.

Wie die vermogende Belgen zijn? Uit de marktanalyse van Compagnie Het Zoute blijkt dat het in 82,5 procent om 50-plussers gaat, en in 19,5 procent om zelfstandigen. Bovendien zoeken de meeste investeerders het vaak niet te ver. 34,5 procent van de kopers die in Knokke in het hoogste vastgoedsegment investeren, komen uit West-Vlaanderen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (31,5%) en Brussel (11,5%). Buitenlanders die in Knokke het absolute luxevastgoed komen opzoeken, komen vooral uit Luxemburg, Zwitserland en Nederland.