Vijf tips om je cv te laten opvallen

Er staat veel nieuw talent te popelen om zich op de arbeidsmarkt te begeven. In deze periode is het dan ook belangrijk om je cv op een positieve manier van de massa te onderscheiden. Rekruteringsexpert Hays geeft daarom vijf praktische tips die je helpen je cv te finetunen.

Of je nu op zoek bent naar een eerste werkervaring of uitkijkt naar een nieuwe professionele uitdaging, een cv komt altijd van pas. Belangrijk om te weten is dat een rekruteerder gemiddeld slechts dertig seconden de tijd neemt om een cv te scannen. Een duidelijke, overzichtelijke opbouw is onontbeerlijk.

Alles begint met een heldere weergave van je basisgegevens zoals naam, adres, telefoonnummer… en een duidelijk overzicht van je skills. En houdt je cv beknopt. Twee pagina’s is echt het maximum. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw cv net dat tikkeltje meer aandacht krijgt? Hays helpt je op weg aan de hand van vijf praktische tips.

Voeg een statement toe

Belangrijk bij een cv is dat een werkgever getriggerd raakt om verder te lezen. Daarom is het interessant om een persoonlijk statement toe te voegen bovenaan je cv, net onder je naam. Dat is een korte slagzin die beschrijft waar jij voor staat. Op die manier weet een werkgever na één blik wie jij bent, wat je passies zijn en of er een mogelijke match is.

Schrijf actief

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken op een cv, zijn je ervaring en prestaties. Belangrijk daarbij is dat je dat soort informatie combineert met positieve en actieve werkwoorden, zoals coördineren, verbeteren, leiden… om zo de informatie kracht bij te zetten en je ervaring als het ware tot leven te wekken.

Vermijd clichés

Om je cv te laten opvallen, is het belangrijk om clichés te allen tijde te vermijden. Zaken als ‘ik kan goed in team werken, ben een harde werker en leer snel bij’ hoort een potentiële werkgever meerdere keren per dag. Probeer daarom op zoek te gaan naar adjectieven die specifiek bij jouw persoonlijkheid passen en jou uniek maken. Zorg er ook voor dat je de gekozen adjectieven steeds kan onderbouwen aan de hand van een concrete situatie uit je leven.

Stem je CV af op de vacature

Niets is frustrerender voor een werkgever dan een cv lezen waaruit duidelijk blijkt dat het naar nog honderd andere bedrijven is gestuurd. Stem je cv daarom steeds af op de vacature. Kijk over welke specifieke skills je moet beschikken om de functie uit te oefenen en zet net die in de kijker. Op die manier kan een werkgever ook meteen afleiden of je de nodige competenties bezit.

Check op (spel)fouten

En tot slot: nalezen, nalezen en nog eens nalezen! Je cv mag nog zo origineel zijn, één spelfout is genoeg om je de das om te doen. Gebruik een online spellingcheck of vraag simpelweg aan iemand uit je omgeving om je cv eens na te lezen.