Voor zes op tien Belgen mag het pikanter

De groep Babylon die in november de vroegere erotiekwinkels van Pabo in Roeselare, Wetteren en Aartselaar een doorstart geeft onder de naam Babylon loveshop liet bij 1.000 Belgen een enquête uitvoeren om een beter zicht te krijgen op hun seksuele gewoontes en op hun houding tegenover seksspeeltjes en de plaatsen waar die worden verkocht.

Mag het ietsje meer zijn?

De resultaten van het onderzoek bevestigen alvast dat Belgen niet langer schroom hebben om over hun seksleven te praten. 7 van de 10 respondenten vinden seks een belangrijk onderdeel van hun leven en eveneens 70% is over het algemeen tevreden over zijn of haar seksleven. Tegelijk zegt 63% dat het toch wat pikanter zou mogen zijn. Met andere woorden: de opening van de Babylon loveshops in Wetteren, Roeselare en Aartselaar beantwoordt aan de nood van meer dan 6 Belgen op 10. Dat bleek ook bij de heropening van de winkel in Roeselare op zaterdag 9 november. De promotiestunt om een gratis seksspeeltje uit te delen aan de eerste 50 klanten die een oud exemplaar meebrachten was al na enkele minuten afgelopen, omdat de gegadigden al voor de opening van de winkel in een lange rij voor de deur stonden.

Vooral voor het vrouwelijk genot

Uit de enquête van Babylon blijkt voorts dat het bezoeken van een loveshop nog altijd vooral door mannen gebeurt: zo heeft 54,2% van de mannen al een erotiekwinkel bezocht tegenover 46,2% voor de vrouwen. Tegelijk valt op dat seksspeeltjes voornamelijk dienen om vrouwen meer te laten genieten van het liefdesspel. Van de respondenten die wel eens speeltjes gebruiken tijdens de seks, geeft 38% van de vrouwen een verhoging van hun eigen genot als hoofdreden, terwijl een even groot aantal van de mannen de bevrediging van hun partner als belangrijkste reden voor het aanwenden van seksspeeltjes noemt. Bijna de helft (48%) van de dames geeft aan gemakkelijker tot een orgasme te komen met behulp van een vibrator of ander hulpinstrument, tegenover 25% bij de heren. Met een ruim assortiment van meer dan 6.000 seksspeeltjes en ander toebehoren zet Babylon de deur open naar nog meer genot en nodigen zij ook mannen uit om hun eigen seksbeleving naar hogere sferen te tillen.

Nood aan meer kennis

Seksspeeltjes zijn dus belangrijke tools in het naar omhoog tillen van de seksualiteitsbeleving. Uit de enquête bleek verder dat Belgen verrassend positief staan tegenover BDSM (66%) wanneer beide partners hiermee instemmen. De positieve en meer open houding tegenover seks en seksspeeltjes belet niet dat 1 op de 3 Belgen die nooit naar een seksshop gingen vrezen daar een ongemakkelijk gevoel aan over te houden. 2 op 10 zou zich schamen als hij gezien zou worden in een seksshop, en een even groot aantal geeft aan een seksshop te willen bezoeken, maar vindt er geen in de buurt. Met de komst van de Babylon-winkels in Vlaanderen komt men aan deze behoefte tegemoet. Binnen het vernieuwde concept van de loveshop, zet Babylon in op een positieve seksualiteitsbeleving, waar iedereen voor zijn eigen seksuele wensen en behoeften zonder enige schroom terechtkan in een ruime en aangename winkel. Bovendien biedt het goed opgeleide Babylon-personeel de klant advies op maat. Broodnodig, als je weet dat bijna de helft (49%) van de Belgen (en maar liefst 53% van de Franstalige Belgen) aangeeft onvoldoende te weten over seksspeeltjes.

Juiste momentum

De enquête bevestigt volgens Sylvain Spitaels, CEO van de groep Babylon dat de huidige grote aandacht voor seks – getuige programma’s als de Dokter Bea Show en Flowjob – meer dan terecht is. “Seks is nu eenmaal voor jong en oud belangrijk. En met ons concept met een aangename winkel, advies door medewerkers die onze range van 6.000 producten goed kennen en een aanbod dat erop gericht is aan de wensen en behoeften van iedereen – koppels, vrijgezellen, hetero’s, de LGBTQ+’s, mensen met een handicap, fetisjisten, BDSM-fanaten, jongeren en ouderen – te voldoen, spelen wij daarop in.”