Woning bouwen in 30 minuten

Een woning van net geen 50㎡ die in amper een half uurtje “gebouwd” wordt? Het is de eerste keer in ons land dat een woning van die grootte zo snel woonklaar kan gemaakt worden. En dan gaat het nog wel om een gloednieuw woonconcept van Belgische makelij. Bovendien zullen de woningen niet alleen supersnel geïnstalleerd zijn, ze worden ook Bijna Energie Neutraal gebouwd. Warsco Units, de Belgische marktleider in unitbouw die het concept nu op grote schaal lanceert, wil met deze nieuwe woonvorm de Belg meer kansen op de vastgoedmarkt geven. Zo moet het onder meer een oplossing worden voor de groeiende groep jongeren die de hoge vastgoedprijzen het hoofd moeten bieden, het grote tekort aan sociale woningen opvangen of kangoeroewonen nog toegankelijker maken.

Compact wonen, het bestaat al langer dan vandaag. Zelfs snelbouw is niet nieuw. Maar een woning van die grootorde die op amper een half uur woonklaar gemaakt wordt? Dat is nieuw. Het gaat om een nagelnieuw woonconcept, genaamd ‘Cocon’. Met 48 vierkante meter zijn de woningen letterlijk compact te noemen. Alle voorbereidingen gebeuren in een Limburgse productiehal. Maar eens ze uit “de fabriek” komen, worden ze met uitzonderlijk vervoer vervoerd. Meer dan 30 minuten zijn er dan niet meer nodig vooraleer de eigenaars hun fonkelnieuwe stulpje kunnen betreden.

Bovendien is de productie volledig in Belgische handen omdat al het materiaal voor de units in het Limburgse Zutendaal gemaakt wordt. Opvallend: de Cocon-woonunit is Bijna Energie Neutraal (BEN). Dat wil zeggen dat de woonunits geen fossiebele brandstoffen uitstoten, gebruik maken van warmtepompen en zonnepanelen. Er komt dus geen gasverwarming noch stookolie aan te pas. En leuk detail: het exterieur is ontworpen door Roel Vandebeek, een Belgische ontwerper met internationale ervaring. Vandebeek benadrukt dat in het ontwerp de afwerking van de buitenzijde als een ‘gordijn’ rond de unit wordt gedrappeerd waarbij er een dynamisch beeld ontstaat tussen de unit en de buitenzijde.

Inspelen op maatschappelijke noden

Iedereen zal de Cocon-woonunits kunnen kopen, maar opzet is vooral dat ingespeeld wordt op maatschappelijke kwesties zoals de nood aan compact betaalbaar vastgoed bij heel wat jonge Belgen en bijvoorbeeld ook de ellenlange wachtlijsten voor sociale woningen.

Maar daar stopt het niet mee: het concept van de Cocon is future proof. Na een paar jaren gespaard te hebben, zou perfect een extra woonunit toegevoegd kunnen worden, zo luidt het bij Warsco.

Een andere belangrijke troef is bovendien de gemakkelijkheid om de woningen mee te verhuizen als een volledige woning. Wie van job verandert, vergroot zo de mogelijkheid om toch nog altijd even dicht bij het werk te kunnen wonen. Dat “verhuiscomfort” moet meteen een antwoord bieden op het stijgend aantal verhuisbewegingen in ons land, met een absoluut record in 2018 waar er volgens Statbel 306.578 verhuisbewegingen geregistreerd werden.

Op grote schaal

De ambities voor de supersnelle te bouwen woningen liggen in elk geval hoog. Vandaag krijgt het bedrijf al vijf aanvragen per dag voor zulke woningen. Warsco plant zo dat naar schatting honderden Belgen de komende jaren op deze manier zullen gaan wonen. Het idee komt in feite uit het bedrijfsleven, waar dit soort units al eerder gebouwd werd. Het is nu de eerste keren dat dit soort woningen ook op deze schaal op de particuliere woningmarkt komt in ons land. En dat hoeft niet te verwonderen. Met de betonstop in aantocht, het minder aantal bouwgronden en de maatschappelijke trend om kleiner én ecologischer te gaan wonen, is dit volgens experten één van de opkomende woonvormen.

Huizenjagers zullen de eerste Cocon-woonunits vanaf vandaag kunnen kopen. Vanaf 6 oktober – op Open Bedrijvendag – zullen de eerste kijkunits geopend worden voor het grote publiek en mag iedereen een kijkje komen nemen.