Zo geef je de beste complimenten aan je collega’s

Iedereen krijgt wel eens graag een compliment. Zowel op persoonlijk als professioneel vlak kan een goed compliment een boost geven aan je humeur. Een compliment geven aan een collega is weliswaar niet hetzelfde als een compliment geven aan een vriend of familielid. Hays geeft je enkele do’s & don’ts om leuke en relevante complimenten te geven op de werkvloer.

Het is wetenschappelijk bewezen dat complimenten een positief effect hebben op je hersenen. Een leuk compliment is op die manier niet alleen goed voor je humeur, maar ook voor je productiviteit en motivatie op het werk. Goede complimenten geven op de werkvloer is echter moeilijker dan je zou denken. Het merendeel van de mensen krijgt bijvoorbeeld graag complimenten over zijn werk, terwijl slechts een klein percentage gelukkig wordt van een compliment over zijn uiterlijk.

Ook Elise Denecker, Head of People & Culture bij Hays, denkt hier hetzelfde over: “Een goed compliment kan waardevoller zijn dan de meeste mensen denken. Het is al bewezen dat complimenten een positief effect hebben op je brein, maar het gaat veel verder dan dat. In de juiste context kan een compliment zelfs een beter effect hebben dan bijvoorbeeld opslag.”

Je denkt dus beter twee keer na voor je op complimententocht gaat op het werk. Hays geeft je enkele tips om op een goede manier complimenten te geven aan je collega’s:

Do: oprechte complimenten geven

Deze eerste tip is een soort van gouden regel op het vlak van complimenten. Een compliment is pas waardevol als je het echt meent. Het is daarom geen goed idee om een collega te feliciteren met zijn uitstekende presentatie wanneer je er zelf niet zo over denkt. Je zal zelf ook merken dat een oprecht compliment geven veel makkelijker is en spontaner overkomt.

Don’t: te veel complimenten geven

Op Complimentendag zelf voel je misschien de nood om zoveel mogelijk complimenten te geven, maar hier geldt het principe van less is more. Als je in het wilde weg iedereen op het werk complimenten geeft, dan verliezen ze hun waarde. Een goed gekozen compliment op een dag is beter dan vijf of tien complimenten na elkaar. Wees spaarzaam met je positiviteit.

Do: “kleinere” complimenten geven

Je collega’s moeten geen bergen verzetten om een compliment te verdienen. De aanleiding voor een compliment kan heel eenvoudig zijn. Zo’n compliment kan zelfs beter zijn aangezien het dan uit onverwachte hoek komt. Een mailtje met een probleem dat snel wordt afgehandeld, is al reden genoeg voor een complimentje.

Don’t: Halve complimenten geven

Zorg ervoor dat je complimenten ook echt complimenten zijn. Je kan al snel overgaan van een kort compliment tot uitgebreide feedback en dat is niet de bedoeling. Als je van mening bent dat je collega een goede prestatie heeft neergezet, maar dat er nog enkele verbeterpuntjes zijn, breek je zin dan af voor die “maar”. Feedback is zeker nuttig, maar heeft niet hetzelfde positieve effect als een compliment.

Tot slot hebben we nog een tip voor de ontvanger van het compliment. Niet iedereen weet hoe hij moet reageren op een compliment, wat soms tot een ongemakkelijke situatie kan leiden. Een reactie op een compliment hoeft niet heel uitgebreid te zijn. Wat je bovendien zeker niet mag doen, is een compliment terug proberen te geven. Dat compliment gaat dan waarschijnlijk geforceerd overkomen. Een eenvoudige en gemeende “dankjewel” is hier al meer dan voldoende.