Zo verlies je nooit meer een sok

De was doen zou kinderspel moeten zijn. Een blauw shirt bij de bonte was, de lakens bij de witte was en je favoriete angoratrui in het wolprogramma. Maar waarom gaat het zo vaak dan toch fout? Van gewassen kleding die niet fris uit de machine komt tot keiharde handdoeken. Haier, voor de zevende keer op rij het grootste huishoudapparatenmerk ter wereld*, geeft 8 tips voor probleemloos wassen en laat zien dat de Haier Duo, de wasmachine met twee trommels, voor veel voorkomende ongemakken zelf een oplossing biedt.

1.       Wat betekenen al die tekens in de wasvoorschriften?

De labels in je kleding zouden eenvoudig te begrijpen moeten zijn. Maar wat betekenen die twee streepjes onder het wasbakje en dat kruis door het vierkant? Een korte uitleg:

http://www.fashionknaller.nl/img/wassymbolen.gif

Pluspunt van de Haier Duo: De wasmachine heeft in totaal 30 programma’s: 12 voor de kleine trommel en 18 voor de grote. Voor elk type kleding zit er dus een geschikt programma bij.

2.       Hoe lang is te lang?

Het is de meeste van ons wel eens gebeurd: je doet de was ’s avonds in de machine en ’s ochtends bedenk je je pas dat je vergeten bent je kleren er weer uit te halen. Bij het open doen van deurtje, weet je het al: voor een fris resultaat zal deze was opnieuw moeten worden gedraaid. Over het algemeen kunnen we stellen dat langer dan 12 uur echt té lang is. Hoe eerder je de was eruit haalt, hoe beter. Niet alleen om vieze geurtjes in je kleding te voorkomen, maar ook omdat hoe sneller je het ophangt, hoe minder gekreukeld je kleren zullen zijn (en hoe minder je hoeft te strijken).

Pluspunt van de Haier Duo: Wil je dat je sportkleren morgenochtend gewassen zijn, maar heb je de avond daarvoor geen zin om te wachten tot je was klaar is voor je naar bed kan? Gebruik dan de programmeerstand van de Haier Duo. De machine draait terwijl je slaapt en is klaar als je wakker wordt.

3.       Hoe weinig is te weinig?

Velen zullen weten dat veel wasmiddel gebruiken niet nodig is en zelfs niet goed voor machine, kleding en milieu is. Maar wat nou als je bang bent dat je juist te wéinig wasmiddel hebt, omdat er nog maar een klein laagje poeder in de doos zit? Wees gerust: over het algemeen is een kwart van de door de wasmiddelenfabrikant aangeraden hoeveelheid nog genoeg voor een stralend schone was.

4.       Hoe vaak moet je kleding eigenlijk wassen?

Dat hangt natuurlijk een beetje af van het gebruik, maar over het algemeen geldt dat spijkerbroeken na 4 tot 5 keer dragen moeten worden gewassen, pyjama’s na 3 tot 4 nachten, bh’s na 3 tot 4 keer dragen, katoenen truien na 2 keer en wollen en synthetische exemplaren na 5 keer. En vergeet de jas niet. Die moet 1 tot 2 keer per jaar worden gereinigd.

Pluspunt van de Haier Duo: Soms heb je een klein wasje liggen: een paar bh’s en je witte tenniskleding. Je zou het graag in de machine doen. Maar een hele was draaien voor zo’n klein wasje? Gelukkig hoef je daar bij de Haier Duo geen zorgen over te maken. De bovenste trommel biedt plaats voor maximaal 4 kilogram was en is dus ideaal voor een klein wasje.

5.       3 oranje sokken, 5 blauwe en 1 zwarte. Waar is hun partner gebleven en hoe kan je dit voorkomen?

Het mysterie is eindelijk opgelost. Journalisten van het Duitse kanaal ‘Das Erste’ zijn er na grondig onderzoek achter gekomen dat de wasmachine sokken ‘eet’: tussen de trommel en de kuip van de wasmachine zit een kiertje waar makkelijk een sok door kan glippen. Die blijft daar dan vastzitten en zal langzaam verteren. Er is eigenlijk maar één oplossing voor dit probleem: doe alle sokken in een speciaal waszakje. Zo kan er geen sokje meer ontsnappen en het scheelt ook een hoop tijd bij het uitzoeken na het wassen.

6.       Wat is het geheim van zachte handdoeken?

In ieder geval niet wasverzachters. Deze producten zorgen er vooral voor dat je handdoeken lekker gaan ruiken, niet dat ze zachter worden. Het tegenovergestelde is namelijk het geval. De wasverzachter laat elke wasbeurt een laagje achter waardoor de handdoeken op den duur zelfs minder water opnemer en ruwer gaan aanvoelen. Wie zachte handdoeken wil hebben, kan ze beter in de droger doen of, nog eenvoudiger en milieubewuster, minder wasmiddel gebruiken en twee lepels witte wijnazijn bij de was doen.

7.       Hoe zorg je dat je favoriete, maar oh zo tere wollen trui onbeschadigd uit de was komt?

Om te beginnen: door het juiste wasprogramma te kiezen. Het wolprogramma zit niet voor niets op de wasmachine. Maar ook door je angoratrui niet in de machine te stoppen met een spijkerbroek. Stuggere stoffen beschadigen de meer tere stoffen. Het scheiden van de kleding voorkomt de vorming van pluisjes en zorgt ervoor dat je kleding langer mooi blijft.

Pluspunt van de Haier Duo: dankzij de pillow drum-technologie (de binnenkant van de trommel bestaat uit een soort kussentjes waardoor de kleding niet kan blijven haken in de gaatjes van de trommel bij het wassen) wordt ook de meest delicate stof beschermd.

8.       Oké, de kleren zijn schoon, maar hoe zit het met de wasmachine?

Het wordt nog wel eens vergeten, maar ook de wasmachine heeft af en toe een goede wasbeurt nodig. Achtergebleven zeepresten, haren en vet zorgen ervoor dat je machine van binnen viezer is dan je zou vermoeden. Omdat we tegenwoordig ook veel op lage temperaturen wassen, wordt het apparaat zo een ideale broedplaats voor bacteriën. Tijd dus om de wasmachine eens goed te reinigen! Doe een beetje soda in de wasmiddellade en draai een kookwas van 90 graden. Vergeet ook niet de rubberen rand bij het deurtje en de filters te reinigen.

Pluspunt van de Haier Duo: de wasmachine met dubbele trommel is in bezit van ABT-technologie: Anti Bacterial Treatment. Deze techniek zorgt ervoor dat 99.8% van de bacteriën in het zeepbakje en de deurrubbers worden gedood. Ook is de Haier Duo voorzien van ‘Smart Dual Spray®’ die pluisjes en wasmiddel verwijdert die achter zijn gebleven in de deurrubbers. Dat voorkomt vieze geurtjes en zorgt voor een écht schone was.