Bell & Ross BR 03-92 PAF

De Patrouille de France, een elite-eenheid van de Franse lucht- en ruimtemacht, heeft zich gedurende 70 jaar bewezen als een van de meest prominente aerobatic showteams. Opgericht in 1953, heeft de Patrouille de France zijn reputatie opgebouwd op de uitmuntendheid van zijn piloten gekozen uit de beste gevechtspiloten, en de flair van zijn ontwikkelingen, gewaardeerd op alle breedtegraden. Als symbool van de prestaties van onze strijdkrachten is de Patrouille de France ook een ambassadeur van de Franse stijl in de hele wereld. Elke vlucht is een prestatie, zowel op zuiver technisch vlak als in zijn artistieke dimensie. Een succes dat al 70 jaar wordt hernieuwd dankzij de nauwgezette voorbereiding en de precisie van de uitvoering. Gebaseerd op een kostbaar erfgoed zijn deze begrippen bijzonder inspirerend voor de huidige tijd. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Bell & Ross, dat een beperkte oplage van zijn BR 03 instrumenthorloge wijdt aan deze uitzonderlijke verjaardag.

“Door partner te worden van de Patrouille de France, associeert Bell & Ross zich met de waarden van deze prestigieuze eenheid van de Franse lucht- en ruimtemacht, en wordt tevens een ambassadeur van de Franse militaire luchtvaartuitmuntendheid. De BR 03-92 PAF 70th Anniversary bezegelt deze datum met een uniek uurwerk, dat het resultaat is van een rijke en prestigieuze geschiedenis tussen het Huis Bell & Ross en de militaire luchtvaart”, benadrukt Carlos Rosillo, CEO en mede-oprichter van Bell & Ross.

Gedeelde waarden 

De Patrouille de France en Bell & Ross zijn twee instellingen die nu een gemeenschappelijke geschiedenis hebben. De band is veel sterker dan een simpele associatie van twee namen. Net zoals aerobatics een perfecte symbiose veronderstelt tussen de teamleden, kruisen de twee trajecten elkaar sinds 2021 en smelten ze soms zelfs samen. Mettertijd is er een echt partnerschap gesmeed tussen deze twee entiteiten, die elk op hun vakgebied een referentie zijn, dankzij gedeelde waarden. “Sinds 2021 hebben de Franse lucht- en ruimtemacht en Bell & Ross een partnerschap van vertrouwen opgebouwd rond het merk Patrouille de France en sterke gemeenschappelijke waarden. Zelftranscendentie, constante innovatie, striktheid, precisie en een geest van cohesie brengen de teams van de ‘Grande Dame’ en die van Bell & Ross dagelijks tot leven. En wat meer is, het is de vraag naar uitmuntendheid en de wens om het prestige van de Franse vleugels naar het hoogste niveau te tillen dat ons samenbrengt en betekenis geeft aan onze associatie. De Franse lucht- en ruimtemacht is trots om samen met Bell & Ross de 70e verjaardag van de Patrouille de France te vieren met deze nieuwste horlogemakersprestatie, de vrucht van onze gedeelde passie”, zegt kolonel Malard, directeur van SIRPA Air and Space.

Legendarische vliegtuigen

De Patrouille de France beroert al zeven decennia lang de hoofden en harten dankzij zijn zeer bekwame piloten, maar ook zijn uitzonderlijke vliegtuigen. In de lucht maken hun slanke lijnen en hun wendbaarheid ook deel uit van de schoonheid van de show. Van de Thunderjet, die in 1953 in gebruik werd genomen, tot de Alphajet, die sinds 1981 in dienst is, en niet te vergeten de Ouragan, de Mystère IV en de mythische Fouga Magister, deze vliegtuigen maken deel uit van de legende. Hoe kunnen we ze niet eren? Om ze te eren, zijn ze afgebeeld op de achterkant van de keramische kast van de BR 03-92 PAF.

Om het eerbetoon passend te maken, moesten enkele uitdagingen worden overwonnen. “De silhouetten van de 5 vliegtuigen die sinds de oprichting van de Patrouille de France in 1953 hebben gevlogen, zijn op de achterkant van het horloge gegraveerd. Het was enigszins ingewikkeld voor de artistieke afdeling om ervoor te zorgen dat de 5 vliegtuigen ‘passen’ op de achterkant van de kast”, specificeert Bruno Belamich, creatief directeur en medeoprichter van Bell & Ross. Missie volbracht.

Een instrument ontworpen met de piloten 

De menselijke dimensie is essentieel voor elke prestatie in de lucht. In een vliegtuig zijn de vluchtinstrumenten ontworpen om de piloot te dienen. Geleid door deze filosofie is Bell & Ross er altijd op gefocust geweest haar professionele uurwerken te ontwikkelen in direct contact met hun gebruikers. Een richtlijn die de technische kenmerken beïnvloedt en de horloges een echte betekenisvolle toets geeft.

“Piloten worden altijd geraadpleegd voor de creatie van horloges: het primaire doel van het huis is om te voldoen aan de behoeften van deze mensen en hen te voorzien van een instrument om hun missie te dienen. De BR 03 TYPE A Patrouille de France is bijvoorbeeld gemaakt op verzoek van de piloten; het horloge is uitgerust met een quartz-uurwerk met een dubbele analoge en digitale weergave”, herinnert Bruno Belamich zich. De BR 03-92 PAF is geen uitzondering: geïnspireerd door piloten, werd het ontworpen met piloten.

Een hoogvliegend horloge

Hoewel de BR 03-92 PAF bedoeld is om de verjaardag van de Patrouille de France te vieren, is het toch een professioneel instrument. Als bewijs neemt het de romp van de BR 03 over, dat wil zeggen een ultralichte vierkante kast (42 x 42 mm) in high-tech keramiek, hier behandeld met een zwarte coating die de contrasten accentueert. Technisch en eigentijds, waterdicht tot 100 meter, beschermt hij het automatische mechanische uurwerk kaliber BR-CAL 302, dat de uren, minuten, seconden en de datum aangeeft. Voor de wijzerplaat van deze exclusieve jubileum limited edition van 999 stuks heeft Bell & Ross gekozen voor een bijzonder lichtgevende kleur blauw, die doet denken aan de vliegpakken van de piloten van de Patrouille de France. De insignes van dit elite display team en het specifieke logo van de 70ste verjaardag verschijnen in het hart van deze wijzerplaat subtiel omcirkeld in de kleuren van de Franse vlag. De bijpassende speciale band, een combinatie van blauw kalfsleder en ultra-resistent zwart synthetisch materiaal, is doorgestikt in blauw, wit en rood. Een mooi symbool.