Benromach Organic: Single malt bio-whisky made in Scotland

De distilleerders bij Benromach gebruiken enkel de beste natuurlijke ingrediënten voor het samenstellen van hun single malt scotch. Een verfijnde whisky laat zich nu eenmaal niet anders produceren. Voor een product dat dermate dicht bij de natuur staat, is het dan ook een kleine stap naar een biocertifictaat. In 2006 werd de Benromach Organic als eerste whisky gecertifieerd als Organic Single Malt whisky.

Benromach speelde de bio-denominatie nooit erg uit, waardoor de Benromach Organic bij ons ietwat onder de radar bleef. Tot onlangs Colruyt lucht kreeg van het bestaan ervan en meteen besloot de Organic in de winkelrekken te plaatsen.

Bio van A tot Z

Om officieel het certificaat bio toegekend te kunnen krijgen, volstaat het uiteraard niet om louter biologisch geteelde gerst te gebruiken. In het geval van Benromach Organic is die overigens afkomstig van een bio-boerderij vlakbij de distilleerderij. Naast de biologische ingrediënten, moet ook de rest van het productieproces voldoen aan het predikaat. Zo wordt bijvoorbeeld de spirit te rusten gelegd op nieuwe Amerikaanse eiken vaten gemaakt van duurzaam gemanagede bossen in Missouri (die door Speyside Cooperage in Schotland tot tonnen worden verbouwd).

Tasting notes

Benromach Organic mag dan al een interessant productieproces kennen, het is en blijft een single malt en die laat zich tot nader order vooral in het glas beoordelen.

Qua kleur laat deze Speysider het beste van de ongebruikte eiken vaten zien: goudbruin. In de neus komt hij – aangelengd met een drupje water – aanvankelijk zoet en moutig binnen, waarna ook vanille en toffee zich doen ontwaren. In de mond, zonder toevoeging van water, ontplooien zich toetsen van crèmig peper en zoete vruchten. Met een drupje water erbij ontplooit de Organic zijn zachte body met een pittig vleugje chili en de smaak van rijpe vruchten, gebalanceerd door een romig randje van pure chocolade. De afdronk is zacht en lang, zoals het een grote Scotch betaamt.