Champagne Palmes d’Or

Nicolas Feuillatte verenigt als grootste coöperatieve binnen de Champagne een 5000-tal wijnboeren. Het merk bestaat pas sinds 1986, maar is vandaag de dag het grootste Champagnemerk in Frankrijk en belandt ook op wereldvlak steevast binnen de top-5. De coöperatieve betrekt druiven uit 13 van de 17 Grand Cru wijngaarden in de Champagne, uit 33 van de 42 Premier Cru’s en uit 259 van de 320 Cru’s. Het merk omvat een vijftiental referenties met als neusje van de zalm de vintage champagnes Palmes d’Or Brut en Palmes d’Or Rosé die altijd minstens 5 jaar (maar doorgaans langer) hebben gerijpt en gemaakt zijn van druiven uit de beste wijngaarden in de Champagneregio. Palmes d’Or wordt enkel geproduceerd in uitzonderlijk goede wijnjaren en is dus op vele vlakken een waarlijk uitzonderlijke champagne.

Voor wie er nog niet uit was welke bubbels te schenken dit eindejaar: zoek niet verder, want dit zijn de toppers voor 2016:

Palmes d’Or Brut Vintage 2004

De Palmes d’Or Brut verenigt de verfijning en elegantie van chardonnay met de afgeronde complexiteit van pinot noir. De witte druiven worden geoogst in befaamde dorpen als Avize, Le Mesnil-sur-Oger en Cramant terwijl de blauwe vooral worden gewonnen op de Montagne de Reims (Bouzy, Ambonnay, Verzy,…).

Aanbevolen verkoopprijs: 96 euro (75 cl)

Palmes d’Or Rosé Vintage 2005

De Palmes d’Or Rosé is het summum van bruisend genot. De millésimé 2005 werd geperst uit pinot noirdruiven uit Bouzy en – het in het uiterste zuiden van de Champagneregio gelegen – Les Riceys. Kracht en subtiele fruitigheid gebald in de kenschetsende zwarte Palmes d’Or fles. Ronduit schitterend als exclusief aperitief of ter dis bij een stukje lam, zwarte truffel of rode vruchten!

Aanbevolen verkoopprijs: 145 euro (75 cl)

Palmes d’Or Brut Vintage 2005 – Jéroboam

Met een gelijkaardige samenstelling als de 2004, bestaat ook de Palmes d’Or millésimé 2005 uit een assemblage van chardonnay en pinot noir. Het jéroboamformaat (3 liter) is het perfecte volume om nog jaren te bewaren in de kelder. Enkel voor mensen met een sterk karakter dus…

Aanbevolen verkoopprijs: 492 euro (3 l)