Exclusief: Woodford Reserve Kentucky Straight Rye

De Woodford Reserve Distillery in Versailles, Kentucky is zowat de bakermat van bourbon whiskey.  Gevestigd op de plaats waar Elijah Pepper in 1812 startte met het maken van whiskey en waar James Christopher Crow het productieproces revolutionair veranderde, is Woodford Reserve vandaag dé referentie in bourbon whiskey. Tot voor kort was in België enkel de Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon te koop. Nu komt daar – zij het in een erg beperkte kwantiteit – de Woodford Reserve Kentucky Straight Rye whiskey bij.

Van de Woodford Reserve Kentucky Straight Rye whiskey zullen in ons land slechts 300 flessen beschikbaar zijn. In de supermarkt zal u hem dus niet vinden. Wel in premium bars en bij een beperkt aantal gespecialiseerde handelaars.

Woodfords Rye onderscheidt zich van zijn Straight Bourbon broertje door een (nog) hoger gehalte aan rogge als grondstof. Voor Straight Bourbon gebruikt Woodford een verhouding van 72% maïs, 10% gemoute gerst en 18% rogge. In de Straight Rye mix loop het aandeel rogge op tot maar liefst 53%, wat resulteert in een uitgesproken kruidige smaak.

In navolging van James Christopher Crow, die halfweg de 19e eeuw het productieproces van bourbon danig revolutioneerde door onder meer de introductie van sour mash fermentatie, het distilleren in pot stills en het laten rijpen van de whiskey in eiken vaten, experimenteert Woodford Reserve vandaag de dag nog steeds met de verschillende variabelen in het productieproces om nieuwe expressies te creëren. Zo is er naast de Straight Bourbon en Straight Rye ook de Double Oaked variant die na volle rijping op vat een tweede rijping ondergaat in eiken vaten die evenwel een iets andere voorbehandeling genoten. Op deze Woodford Reserve expressie is het bij ons voorlopig echter nog even wachten…

Woodford Reserve Kentucky Straight Rye whiskey: 49 euro (70 cl). Zeer beperkt beschikbaar bij gespecialiseerde handelaars of – al dan niet puur of tegen de achtergrond van een cocktail – te degusteren bij een aantal premium bars.