Montblanc 8000 Capsule

Bergen nemen een centrale plaats in Montblanc’s identiteit, die zijn naam ook ontleent aan de beroemde Mont Blanc-piek in de Alpen. Het is meer dan alleen een kwestie van imago voor het Huis: de berg is altijd een symbool geweest van avontuur, uitdaging, kracht en spirituele verheffing.

De nieuwe Montblanc 8000 Capsule collectie zet de 14 hoogste bergtoppen ter wereld in de schijnwerpers. Deze bergen, allemaal meer dan 8.000 meter boven zeeniveau, zijn uitdagend en gevaarlijk om te beklimmen omdat er nauwelijks genoeg zuurstof is voor een menselijk lichaam om langer dan een paar uur te overleven. Montblanc Mark Maker Reinhold Messner was de eerste die tussen 1970 en 1986 alle 14 toppen zonder extra zuurstof beklom. Nimsdai Purja, een van Montblanc’s meest recente Mark Makers, had in 2019 als snelste persoon alle 14 bergtoppen beklommen.

De vier modellen van de Montblanc 1858 Zero Oxygen The 8000 Capsule collectie voegen zich bij de serie “Zero Oxygen” horloges van het Huis, die verschillende voordelen bieden aan avonturiers die hun uitrusting in zware omgevingen moeten gebruiken. Zuurstofvrije horlogekasten beschermen niet enkel tegen het vocht dat kan optreden bij drastische temperatuursveranderingen in de bergen, maar voorkomen ook oxidatie. Zonder zuurstof gaan alle onderdelen langer mee en zullen ze na verloop van tijd een onveranderlijke precisie bieden.

Elk uurwerk is uitgerust met een donkergrijze Glacier Sfumato wijzerplaat, die de kleur van de rotsen en het ijs op 8.000 meter nabootst en naar de buitenkant van de wijzerplaat toe donkerder wordt. Het Sfumato effect is een oude Italiaanse techniek waarbij tonen en kleuren geleidelijk in elkaar overlopen, waardoor verzachte contouren en mistige vormen ontstaan. Om het glacierpatroon te creëren, gebruikten de horlogemakers een speciale techniek genaamd gratté-boisé als basis. Dit tijdsintensieve proces duurt drie keer langer dan bij een standaard wijzerplaat en vergt meer dan 20 afzonderlijke stappen.