Newport automatic

De Newport kwam in 1988 voor het eerst uit de werkplaatsen van de Franse horlogemaker Michel Herbelin. Het iconische polshorloge viert dit jaar dus z’n 30ste verjaardag. Om die feestelijke gelegenheid te herdenken brengt het merk een beperkte reeks uit: voor de hele wereld niet meer dan 500 genummerde exemplaren van het automatisch model met drie wijzers/datum. Deze feesteditie is niet alleen exclusief, ze licht ook een tip van de sluier over een modernistische herinterpretatie van de Newport, die totaal hertekend werd om de collectie richting toekomst te katapulteren. De Newport treedt een nieuw tijdperk binnen…

Nieuw design

Deze Newport van de nieuwe generatie pakt uit met een resoluut nieuw design en is als het ware een kruising van het oorspronkelijke model dat in 1988 het levenslicht zag met de Newport Connect, in 2017 het eerste Franse geconnecteerde horloge.

Het blijft trouw aan de historische codes – centrale polsbandaanhechting, indrukwekkend brede horlogering, scheepsroer op de kroon, gestroomlijnde markeringen in de vorm van een gestileerde scheepsromp – en bijgevolg herkenbaar in een oogopslag. Deze tijdmeter is nog altijd verankerd in de scheepvaart maar haalt zijn inspiratie deze keer bij de camouflageschepen.

De gefacetteerde en lichtjes vergrote horlogekast – 41 mm tegenover 40,3 mm voordien – is van gepolijst staal en helemaal bekleed met antracietgrijs PVD. Dat zorgt voor een pure aanblik die inderdaad een high tech universum oproept. “Newport” staat discreet gegraveerd in de horlogering, waarvan de vijf schroeven geïnspireerd zijn door de winch van een zeilboot. De ring is eveneens van staal, gecoat met antracietgrijs PVD, en zit rond een wijzerplaat met hoofdzakelijk stippen. Met een minutenring op het hoogsel van geborsteld blauw prijken tegen de zwarte achtergrond van UD-carbon de wijzers van zwart nikkel die specifiek voor Michel Herbelin zijn gemaakt. Ze zijn net als de indrukwekkende markeerstrepen gedeeltelijk met lichtgevend materiaal bekleed en maken het geheel tegelijk dynamisch en uitstekend leesbaar. Het datumvenster is discreet op 3 uur geplaatst en deze tijdmeter is afgewerkt met een kroon die weliswaar gekarteld is maar een conische vorm heeft.

Het polsbandje maakt de aankleding van dit meesterstuk van de horlogemaker af. Het is gemaakt van FKM-rubber, een buitengewoon sterke materie. Het bandje is zorgvuldig afgewerkt om comfortabel rond de pols te zitten en het glanzend gladde uitzicht vult de moderne elegantie van deze beperkte serie perfect aan.

Bericht aan de verzamelaar … Wereldwijd zijn slechts 500 exemplaren beschikbaar. Wie niet bij de gelukkigen is, hoeft niet te wanhopen! Michel Herbelin heeft nu al de lancering van deze nieuwe generatie Newport met drie wijzers/datum in een stalen versie gepland. Ze zal van het verjaardagsmodel verschillen door de zonneblauwe wijzerplaat en de lederen polsband.

Automatische besturing

Dit horloge is uitgerust met een automatisch opwindend mechanisch raderwerk van Zwitserse makelij (ETA), dat 28 800 oscillaties per uur opwekt, is waterdicht tot 100 meter en heeft een gangreserve van 42 uur. Het is tot in de kleinste details verzorgd en laat achter een transparante kastbodem een rotor met Michel Herbelin gravure en afgewerkt met Côtes de Genève patroon zien, evenals bruggen en staafjes met zonneslijpsel.

Net als alle modellen van het merk werd deze Newport getekend, ontworpen, gemonteerd, afgesteld en gecontroleerd in de werkplaatsen van Michel Herbelin, gelegen in het Juramassief (Franche-Comté). Hij is het resultaat van meer dan 30 jaar Franse deskundigheid in de horlogemakerij en staat borg voor een veeleisend technisch niveau.

30 jaar geschiedenis

Toen Jean-Claude Herbelin in het begin van de jaren ’80 de teugels overnam in het bedrijf dat zijn vader had opgericht, wilde hij een nieuwe collectie lanceren die de fundamentele waarden en het horlogemakerserfgoed van het Franse merk belichaamt. De familiale passie voor de zee, zeegezichten en zeilschepen kristalliseert in de Newport-collectie, een gamma van polshorloges geïnspireerd door de boten die meedoen aan de America’s Cup in Newport, Rhode Island. Met de patrijspoorten van de trans-Atlantische zeilboten als inspiratiebron staat een Newport voor avontuur, voor vrijheid, voor ontsnappen aan het alledaagse. De eerste Newport dateert van 1988, maar dertig jaar later staat het merk nog altijd op de eerste plaats in de verkoop van het huis Michel Herbelin. Het ziet er niet naar uit dat de geschiedenis hier eindigt. Wordt vervolgd …