Roca Patrón: artisanale, small batch, Tahona tequila

Voor de meerwaardezoekende tequilaliefhebber kwam Patrón een tijdje geleden op de proppen met het trio Roca Patrón: tequila die uitsluitend wordt geproduceerd volgens het arbeidsintensieve en eeuwenoude tahona proces. Gedistilleerd van louter de hoogste kwaliteit en 100% Weber Blue agave, wordt elke tequila uit de nieuwe familie (Roca Patrón Silver, Roca Patrón Reposado en Roca Patrón Añejo) op traditionele wijze gestookt tot een welbepaald alcoholgehalte. Een gehalte dat hoger ligt dan bij de basistequila’s van het huis en met het oog op een perfecte smaakbalans.

Roca Patrón is het product van een – op de dag van vandaag zelden toegepast – tijdrovend en nauwgezet proces dat start met een tahona: een gigantisch, twee ton zwaar wiel dat met de hand uit vulkanisch gesteente wordt gehouwen. Dit wiel wordt op een as gemonteerd en draait vervolgens traag rondjes over de gekookte agave die op deze manier langzaam wordt geplet zodat de vezels breken en het rijke agavesap vrijkomt.

Zowel het sap als de vezels worden vervolgens 72 uur in houten vaten gefermenteerd en tenslotte gedistilleerd in kleine, handgemaakte koperen pot stills. Gezien de intensieve arbeid die gepaard gaat met het proces, zijn er nog slechts enkele van de 150 tequiladistilleerderijen in Mexico die volgens het tahona principe werken.
trioroca
“Wat deze productiemethode vooral onderscheidt van andere, meer geautomatiseerde methodes, is dat bij het tahonaproces ook de agavevezels mee worden gedistilleerd en niet enkel het sap,” aldus Francisco Alcaraz, keldermeester bij Patrón. “Patrón is een van de weinige Mexicaanse distilleerderijen die het traditionele tahonaproces nog toepassen. Het is erg tijdrovend en duur om op deze manier tequila te maken, maar het is het waard. Het resultaat is immers een waanzinnige, uitgesproken complexe tequila die wordt gekenmerkt door zijn aardse en vegetale aroma’s en smaak.”

Terwijl Roca Patrón de eerste echte collectie is die uitsluitend gemaakt werd volgens het tahonaproces, is de methode niet vreemd aan Patrón. Al sinds het begin van het merk immers bevatte elke tequila in het portfolio een gedeelte tahona.

De Roca Patrón tequila’s zijn echter zoeter, aardser en plantaardiger dan de andere variëteiten van het huis en hebben uitgesproken toetsen van geroosterde agave. De Roca’s zijn bovendien complexer en neigen minder naar citrus, peper en fruit. De gerijpte varianten worden verouderd op éénmalig gebruikte Amerikaanse bourbonvaten: Roca Patrón Reposado voor vijf maanden en de Añejo niet minder dan 14 maanden. Dit in tegenstelling tot de andere Patrón referenties, die worden bewaard in een mix van nieuwe en gebruikte eiken vaten.

Na uitgebreid experimenteren en proeven kwam keldermeester Francisco Alcaraz uiteindelijk tot de slotsom dat Roca Patrón Silver het ideale smaakprofiel bereikte bij 90 proof (45% ABV). Bij Roca Patrón Reposado is dit 84 proof (42% ABV) en bij de Roca Patrón Añejo 88 proof (44% ABV).

De Roca Patrón flessen hebben hetzelfde iconische design als de andere Patrón tequila’s en onderscheiden zich door een medaille (met de kenschetsende Patrón bij) op de flessenhals die een handgeknoopt, gekleurd touw op zijn plek houdt.

Roca Patrón is in België beschikbaar bij gespecialiseerde drankenhandels.

Aanbevolen verkoopprijzen:

Roca Patrón Silver: 79 euro
Roca Patrón Reposado: 85 euro
Roca Patrón Añejo: 97 euro

Verkoopinfo: 03 336 30 22

roca