Amelie Lens beste Belgische DJ

Vanavond werden voor de zevende keer de Red Bull Elektropedia Awards uitgereikt. Decor voor deze award show was het iconische Flagey gebouw in Brussel. Amelie Lens mag zich de beste DJ van het land noemen en Dour Festival kreeg voor de derde keer op rij de Best Festival Award. DEEWEE, het platenlabel van Stephen en David Dewaele kregen Best Label Award, maar het zijn de Brusselaars die de prijzen aan elkaar rijgen.  Grote winnaars zijn Roméo Elvis x Le Motel uit Brussel. Met 5 awards voor Artist of The Year, Best Song, Best Album, Best Live Act, Chase Award wisten zij de show te domineren. Daarenboven kreeg Le Motel ook nog een Best Producer Award en R.O kreeg een Best Remix prijs voor de herwerking van Morale, een nummer van Roméo Elvis x Le Motel.  Niet alleen was er vooral veel erkenning voor hip hop en rap, maar het waren vooral Brusselse artiesten en concepten die hoge toppen scheerden. Chokri Mahassine gaf de Breakthrough Party/Festival/Club Award aan het festival ‘Brussels Electronic Marathon’. De Brusselse rapper Zwangere Guy scoorde de Breakthrough Artist/DJ/Producer/MC Award. Brussel boven dus, tijdens de 7e editie van Red Bull Elektropedia Awards want ook de Brusselse club Fuse herwon de eerste plaats in de Club Top 30.

Brussel boven!

Dit jaar werden er al opmerkelijk veel Brusselse rappers, waaronder Zwangere Guy, Damso, Roméo Elvis genomineerd voor een Red Bull Elektropedia Award. Roméo Elvis wist in 2016 al drie RBEA te verzilveren, maar dit jaar werden Roméo Elvis x Le Motel wel 5 keer bekroond. Le Motel kreeg ook nog de Best Producer Award.

Zwangere Guy ontving een award voor Breakthrough Artist/DJ/Producer/MC en mocht dit jaar de award voor Best MC uitreiken aan de Gentenaar GUS (Gus Neirynck), onder andere gekend van zijn radioshow op Studio Brussel. Lefto, goed voor bijna 19 jaar trouwe dienst bij Studio Brussel, kon deze keer geen Best Radio Award naar huis nemen, maar kreeg wel erkenning voor zijn party concept Lefto Presents.

Er wordt altijd halsreikend uitgekeken naar de uitreiking van de Breakthrough Festival/Party/Club award. In het verleden ontpopten de winnaars uit deze categorie tot vaste waarden in het evenementlandschap. Club Vaag, Cirque Magique en WECANDANCE zijn er enkele voorbeelden van. Voor RBEA17 werden heel wat nieuwe Belgische muziekfestivals en clubs genomineerd.  Zo  openden er in Antwerpen twee gloednieuwe clubs: Contrair en Kelly Palmer en werd Helder, een partyconcept uit Antwerpen, uit de grond gestampt, maar toch moesten ze de duimen leggen voor een Brussels concept : Brussels Electronic Marathon, die deze Award uit de handen van Chokri Mahassine mocht ontvangen. Brussels Electronic Marathon is een driedaagse hoogmis van Brusselse electronica, georganiseerd in het hartje van Brussel.

In het verleden won Stromae twee awards voor zijn videoclips en ook de Tomorrowland aftermovies werden al dubbel in de bloemetjes gezet. Dit jaar werden er  5 video’s van Brusselse hip hoppers genomineerd, maar het Gentse Wanderkeit die de video creëerde voor  Oscar And The Wolf’s Breathing wist de Best Video Award te versieren.

De Brusselse singer-songwriter Témé Tan, de twee Brusselse vrienden van Vitesse en de Antwerpse hip hoppers van blackwave. kregen erkenning als Most Promising Artist.

De Belgian Club Top 30 werd van 2011 tem 2015 gedomineerd door de Brusselse club Fuse, enkel in 2016 stootte Ampère (Antwerpen) hen van de troon, maar dit jaar pikt Fuse die eerste plaats opnieuw in. Opmerkelijk, en misschien wel in de gaten te houden voor 2018 : de Gentse club Kompass die een mooie tweede plaats behaalde en zelfs over Ampère wipte.

Hip hop voert boventoon, elektronische muziek standvastig

De Brusselse hip hop scene is goed vertegenwoordigd in verschillende categorieën, maar er is ook veel aandacht voor hiphop en rap uit de rest van het land. De fotograaf Jesse Willems en graphic designers Wind Waait lieten Coely schitteren met het design voor “Different Waters” en sleepten zo een Marc Meulemans Award in de wacht. Ook de Limburgse Faisal (Best Radio), en het party concept All Eyes On Hip Hop (Best Really Big Party) vielen in de prijzen.

Hoewel hip hop de boventoon voert en zo de popscene lijkt te verdrijven, is er ook nog altijd veel aandacht voor een stevige portie elektronische muziek van Belgische bodem.

Amélie Lens sprong van nummer 12 naar nummer 1 in de Belgian DJ top 100 en laat zo 2manydjs en de nummer één van vorig jaar, Faisal, achter haar.

In 2011 kreeg Bonzai Records een Vanguard Award voor hun rol in de geschiedenis van de Belgische elektronische muziek. Yves Deruyter was één van de leading men achter het label en producer van talloze hits zoals Back To Earth, Calling Earth en The Rebel. Logisch dat ie dit jaar een erkenning krijgt van Red Bull Elektropedia en die Lifetime Achievement Award werd voor deze gelegenheid overhandigd door Fly en Marnik Braekevelt van Bonzai Records.

Peter Decuypere, bezieler van I Love Techno, kreeg de eer de Best Festival Award uit te reiken. Tomorrowland scoorde 4 jaar op rij een erkenning, maar sinds 2015 mogen de Waalse organisatoren van Dour Festival jaarlijks het RBEA podium betreden.

PIAS (Play It Again, Sam), is een internationale platendistributeur dat in 1983 door de Belgen Kenny Gates en Michel Lambot werd opgericht. De afgelopen jaren is PIAS uitgegroeid tot hét label waar briljante artiesten zoals Depêche Mode, Editors, DAAN, Agnes Obel, Laurent Garnier, Moby, The Prodigy, Soulwax/2manydjs, Melanie de Biasio, Girls in Hawai, Ghinzu, Alice on the Roof en Oscar And The Wolf zich thuis voelen. Zij ontvingen een Lifetime Achievement Award, voor deze speciale gelegenheid werd deze award uitgereikt door Stephen en David Dewaele van Soulwax.

DEEWEE, het platenlabel van Stephen en David Dewaele kreeg Best Label Award en met name dankzij de recente, sterke album releases van Charlotte Adigéry, Asa Moto en Soulwax. Soulwax kon tijdens de RBEA17 wel zes awards bij elkaar rapen, maar behaalde enkel met DEEWEE een eerste plaats.

Fuzz Magazine won voor de derde keer op rij een Award voor Best Media.

Best Nightlife Photographer ging deze keer naar Nachtschaduw.

28.402 publieksstemmen

Jaarlijks bepaalt een 100-koppige jury die de Belgische nightlife en muziekindustrie vertegenwoordigt de nominaties in 17 van de 24 categorieën. Nadien is de beurt aan het publiek dat mag stemmen op hun favoriete artiesten, clubs, festivals, party concepten, …. .  Dit jaar brachten 28.402 mensen hun stem uit, een stijging van maar liefst 6.000 stemmen tegenover de vorige editie. De samenstelling van de jury werd na de stemronde bekend gemaakt op de website : https://awards.redbullelektropedia.be/info/