Huawei vervolledigt Schubert’s Symphony No. 8

Huawei, de wereldwijde technologieleider, heeft – voor de allereerste keer ooit – de kracht van AI en menselijke expertise gecombineerd om de laatste twee delen van de beroemde Symphony No. 8 van Schubert te componeren. Die symfonie staat al meer dan 197 jaar bekend als de ‘onvoltooide symfonie’ – ondanks talloze pogingen om daar verandering in te brengen – en is daarmee een van de meest intrigerende stukken onafgemaakte symfonische muziek allertijden.

Huawei’s voltooide versie van Schubert’s Symfonie No. 8 is gemaakt door een AI-model dat direct profiteert van de verwerkingskracht van de dubbele NPU (Neural Processing Unit) in de Huawei Mate 20 Pro smartphone.

Het AI-model analyseerde het timbre, de toonhoogte en de maat van de bestaande eerste en tweede delen van de symfonie en genereerde vervolgens de melodie voor de laatste, ontbrekende derde en vierde delen.

Huawei werkte samen met Emmy Award-winnende componist Lucas Cantor, die een orkestrale score afleverde op basis van de AI-melodie die trouw blijft aan de stijl van Schuberts Symphony No. 8.