Muziek heeft positieve invloed

Van het luisteren naar goed geluid – in de vorm van muziek, podcasts en andere audiocontent – gaan we ons beter voelen, meer bewegen, wordt ons seksleven beter, krijgen we nieuwe ideeën, worden we gelukkiger en productiever. Dat blijkt uit het wereldwijde online onderzoek van Sonos – een onderzoek naar de kracht van het luisteren onder 12.000 mensen uit twaalf landen. Drie jaar na het ‘Music Makes it Home’-onderzoek waarin werd onderzocht wat de impact van muziek thuis is, heeft Sonos nu onderzocht hoe belangrijk luisteren – met name naar muziek – is in onze levens en welke invloed het heeft op onze gezondheid. Mensen die elke dag drie uur of langer naar muziek luisteren geven zelfs aan dat het belangrijker voor ze is dan koffie drinken, seks of tv-kijken.

De kracht van goed geluid

Als geluid ertoe doet, dan geldt dat ook voor de kwaliteit ervan. Dat blijkt uit het Sonos Sound Experiment, waarin Sonos dieper in ging op geluidskwaliteit en de positieve effecten hiervan als aanvulling op het wereldwijde kwantitatieve onderzoek. Samen met professor Dr. Daniel Müllensiefen zette Sonos dit online experiment op onder meer dan 3.000 mensen uit Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Het experiment laat zien dat geluidskwaliteit een duidelijke en opmerkelijk effect heeft op onze perceptie van muziek: hoe goed het is, hoe authentiek en hoe het onze emoties beïnvloedt.

“Het doel van het online experiment was om meer te weten te komen over de impact van geluidskwaliteit op positieve emoties, en dat is gelukt”, zegt professor. Dr. Daniel Müllensiefen, muziekpsycholoog aan Goldsmiths College, University of London. “Op basis van de resultaten van het experiment zien we een significante correlatie tussen positieve emoties, een rijkere muziekbeleving en gelukkig zijn in het algemeen.”