T-Loc wint Red Bull Bekvechten Rap Battle

8 Mile, maar dan in centrum Antwerpen. Misschien kan je zo de allereerste Red Bull Bekvechten Battle nog het beste omschrijven. Acht Nederlandstalige MC’s vochten het onder luid gejoel van meer dan 400 enthousiaste aanwezigen met elkaar uit, met T-Loc uit Gent als uiteindelijke winnaar. Hij toverde met woorden, deelde de strafste disses uit en won het pleit van mede-finalist Boeken. T-Loc wint twee dagen opnametijd in de Red Bull Studios in Amsterdam. “Het was de hardste battle die ik ooit gedaan heb,” zegt hij.

“Boeken was een geduchte tegenstander in de finale. En hij was niet de enige vanavond. Het ging er drie rondes keihard aan toe. En dan die a capella, waanzin. Het niveau lag zo hoog. Die andere jongens, niet normaal. En die sfeer hier. Al dat volk. Ik ben echt vereerd dat ik met de trofee naar huis ga. Vlaanderen is hier zo klaar voor, dat is duidelijk. Meer van dat, en snel!” zegt winnaar T-Loc.

Red Bull Bekvechten is een platform voor en door Nederlandstalige MC’s en freestylers. De finalisten werden geselecteerd en beoordeeld door enkele grote namen uit de Vlaamse scene: Zwangere Guy, Nag, Gus, Samoerai en Azer. Salah, lokale held en lid van SLM en NoMoBS leidde de battles in goede banen. Hij zag vooral erg veel talent.

“Een rap battle is als een bokswedstrijd. One on one, met ter plaatse geïmproviseerde rhymes om je te verdedigen. Het concept is zo oud als de straat, en het gaat er soms hevig aan toe. Dat hebben we vanavond bewezen. Man, het ging er soms erg hard aan toe. Maar daarna alleen maar liefde. Je ziet die jongens op dat podium kruipen en echt alles geven. Heerlijk. Echt. En het niveau lag hoog. Rhymes, disses, en heerlijke beats. Die zaal zat stampvol, en iedereen – de mensen, de jury en de deelnemers – hadden er zoveel zin in. Gaan, gaan, gaan. Hard, hard, hard,” zegt Salah.