CEWE Photo Award 2021

Voor de CEWE Photo Award 2021 stuurden amateur- en professionele fotografen meer dan 600.000 foto’s vanuit 170 landen in, onder het motto “Our world is beautiful”. Met dit grote aantal inzendingen is dit wederom de grootste fotowedstrijd ter wereld. De jury – met als voorzitter de bekende Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand – heeft nu de winnaars van de tien wedstrijdcategorieën geselecteerd. Bijzonder is dat de Belg Siegfried Claeys winnaar is in de categorie ‘Travel & Culture’.

Turtle Watch by Sigrid Claeys

Met Yann Arthus-Bertrand als voorzitter, stemden Christie Goodwin, Ulla Lohmann, Martin Rak, Kai Pfaffenbach, Petra Horn en dr. Christian Friege voor de shortlist van deze editie van de CEWE Photo Award. Tijdens een virtuele jurysessie selecteerden de experts één winnende foto in elk van de tien categorieën. Welke van deze tien de algehele winnaar van de CEWE Photo Award 2021 wordt, wordt bekendgemaakt tijdens een gala op 16 september in Berlijn. Daar zullen CEWE en de jury de top 10 winnaars van de wedstrijd persoonlijk feliciteren.

De wereld is mooi – zelfs in moeilijke tijden

“Ik ben erg blij en trots dat ik voor de tweede keer de jury mag voorzitten, en ik ben wederom gefascineerd door de kwaliteit van de foto’s. Dit is echt de mooiste fotowedstrijd waar ik ooit aan heb deelgenomen”, zegt juryvoorzitter Yann Arthus-Bertrand, die internationale bekendheid kreeg met onder meer zijn geïllustreerde boek ‘Our world from above’. Christie Goodwin, portretfotograaf uit Londen en eveneens voor de tweede keer lid van de jury, is ook vereerd om terug te zijn: “Het is geweldig dat al deze mensen, ondanks alles wat er nu gaande is in de wereld, de inspiratie voelden om hun foto in te sturen.”

Foto’s die een verhaal vertellen

Het is niet alleen het thema ‘schoonheid’ dat de juryleden raakt. “Ik ben gek op foto’s die een verhaal vertellen”, zegt natuurfotograaf Ulla Lohmann. “En ook op foto’s die vragen oproepen. Ik vind het leuk als een foto me aanzet tot nadenken.” Steeds weer moeten de juryleden zich niet alleen buigen over de esthetiek en compositie van een foto, maar ook ontdekken wat er speciaal aan is. “De motieven waren niet altijd perfect, en dat is voor mij wat schoonheid uitdrukt in onze wereld”, zegt Petra Horn van SOS Kinderdorpen. Ze is vooral enthousiast over de foto van lachende kinderen door Hartmut Schwarzbach uit Duitsland, die winnaar is in de categorie ‘People’.

Vooral na ongeveer 1,5 jaar in een pandemie heeft het motto van CEWE Photo Award ‘Our world is beautiful’ een diepere betekenis. Dat vindt ook dr. Christian Friege, CEO van CEWE én lid van de jury van de CEWE Photo Award: “Dit jaar is het nóg belangrijker om onszelf te herinneren aan de mooie kanten van de wereld. De 606.289 ingezonden foto’s van over de hele wereld laten de diversiteit en schoonheid van onze planeet zien. De verhalen achter veel van deze foto’s hebben ons als juryleden diepgeraakt.”

De winnende foto’s worden als galerijprint tentoongesteld tijdens het CEWE Photo Award-gala op 16 september in Berlijn. Pas dan wordt bekendgemaakt wie de algehele winnaar van dit jaar wordt. SOS Kinderdorpen is ook gebaat bij de deelname in groten getale: CEWE doneert namelijk 10 eurocent aan de organisatie voor elke ingezonden foto. Het recordbedrag van 60.628,90 euro gaat nu naar een onderwijsproject in Haïti.