Koen Martens is STIHL TIMBERSPORTS Benelux kampioen 2020

Koen Martens uit België toont opnieuw dat hij uit het juiste hout gesneden is en hakte en zaagde zich met gemak een weg naar de eerste plaats. Na 6 loodzware disciplines bevestigde hij zijn favorietenrol. Daarbij moesten dikke houtblokken zo snel mogelijk en op verschillende manieren doorgezaagd of –gehakt worden. Op het Benelux kampioenschap streden 7 Belgen en 7 Nederlanders om de Benelux titel. Zij hadden zich vooraf gekwalificeerd via nationale interclub kampioenschappen. Met hun kettingzagen en bijlen probeerden ze het snelst door hun houtblokken te raken. Koen Martens verzekert zich zo van een plaats op het WK in München op zondag 29 november. De tweede en derde podiumplaats waren respectievelijk voor de Nederlanders Martijn Harms en Ben Terpstra.

De omstandigheden voor dit Benelux kampioenschap konden niet in schriller contrast staan met vorig jaar. Terwijl toen het zonnetje scheen, viel het water nu met bakken uit de lucht en was het met 12 °C bijzonder fris. De houthakkers stonden er zonder publiek ook psychologisch gezien alleen voor en moesten zichzelf dus blijven motiveren om tot het uiterste te gaan. Factoren die op dergelijke momenten toch hun rol spelen.

Dat training en zowel sportieve als mentale begeleiding lonen, heeft Koen Martens opnieuw bewezen. Hij kwam tot de perfecte combinatie van kracht, uithouding en materiaalbeheersing. Hij won ook alle niet gemotoriseerde disciplines. Op plaats twee eindigde Martijn Harms, die aantoonde dat ervaring ook zeer belangrijk is in deze unieke sport. Ben Terpstra legde beslag op de derde plaats. Rik van Drielen bewees dat jarenlange ervaring ook zijn rol speelt.