Mis geen meter van de Tour

Op zaterdag 6 juli gaat de 106de Ronde van Frankrijk van start. Het wordt voor ons Belgen een bijzondere editie, want het is precies 50 jaar geleden dat onze nationale trots Eddy Merckx zijn eerste Ronde won. Speciaal daarom krijgt de Tour 2019 een ‘Grand Départ’ in Brussel. Dat belooft een groot wielerfeest te worden. De openingsrit brengt het peloton van de Grote Markt langs allerhande iconische wielerplekken in ons land tot aan het Paleis van Laken. De ploegentijdrit op zondag wordt een heuse sighseeingtour door onze hoofdstad, onder meer langs de VRT-toren, die speciaal daarvoor een Tour-banner krijgt.

Daarna gaat het richting Frankrijk voor een tour van in totaal 3480 km. Met maar liefst 7 bergritten, 30 cols, 5 aankomsten bergop en een loodzwaar Alpendrieluik in de slotdagen wordt het ongetwijfeld een boeiende en spannende Tour. Op zondag 28 juli weten we die de opvolger wordt van Geraint Thomas.

De VRT brengt op radio, televisie en online uitgebreid verslag uit van de wedstrijd, leeft mee met de sfeer rond de koers en viert samen met alle wielerliefhebbers het Tour-jubileum van Eddy Merckx. Naast rechtstreekse verslagen en de wielertalkshow Vive le vélo zijn er ook extra programma’s, zoals de documentaire De zomer van ´69, de reeks Merci Merckx en een tweeluik van De kleedkamer over de Tour. Het zwaartepunt ligt bij Eén, Radio 1 ( Sporza Tour met Gert Geens en Bart Schols) en Sporza.be, maar ook diverse andere netten volgen het wiel van de Tour.