Nike Adapt BB

De zoektocht naar een sportschoen met de perfecte pasvorm is heel persoonlijk en complex. Wist je bijvoorbeeld dat de voeten van basketters tijdens een wedstrijd bijna een halve maat uitzetten? Daardoor kan een schoen die op het ene moment comfortabel zit amper 24 minuten later al te krap aanvoelen. Aangezien de behoeften van de voet voortdurend veranderen naargelang de sport, de duur en de specifieke bewegingen (denk maar aan een scherpe beweging naar de basketring) blijft “de perfecte pasvorm” het ultieme doel.

Nikes onderzoek naar de ideale pasvorm leidde in het verleden al tot heel wat innoverende modellen, waaronder Huarache, Flywire en Flyknit. De grootste vooruitgang op het gebied van persoonlijke pasvorm werd echter bereikt in 2016, toen de Nike HyperAdapt 1.0 gelanceerd werd: de eerste veelzijdige Nike-schoen met veters die automatisch aanspannen.

Nike stelt nu zijn meest innoverende pasvorm ooit voor: Nike Adapt. Door middel van geavanceerde zelfstrikkende veters, een app en firmware die voortdurend bijgewerkt wordt, creëert het Nike Adapt-platform de ideale persoonlijke pasvorm. De technologie wordt voor het eerst geïntegreerd in de nieuwe Nike Adapt BB-basketbalschoen.

“We kozen bewust voor basketbal als eerste sport voor Nike Adapt omdat basketbalschoenen aan enorm veel eisen moeten voldoen”, vertelt Eric Avar, Nike VP Creative Director of Innovation. “Basketters merken dat hun voeten tijdens een wedstrijd veranderen. De mogelijkheid om op zo’n moment je schoenen snel wat losser te maken om de doorbloeding te verbeteren en ze daarna weer aan te snoeren voor betere prestaties is cruciaal. We zijn er dan ook van overtuigd dat deze innovatie zal leiden tot een betere sportervaring.”

HOE WERKT DE SCHOEN?

De Nike Adapt BB is uitgerust met een motortje en een tandwielmechanisme die detecteren hoeveel spanning de voet precies nodig heeft en de veters automatisch aansnoeren. De treksterkte van de veters komt overeen met zo’n 14,5 kilogramkracht (grofweg het equivalent van een standaard parachutekoord) en zorgt ervoor dat de voet stevig vastgesnoerd blijft tijdens het sporten.

De FitAdapt-technologie vormt het hart van deze innovatie en laat spelers toe om manueel of via de Nike Adapt-app verschillende pasvormen in te stellen voor verschillende momenten van de wedstrijd. Tijdens een time-out wil een speler zijn schoenen bijvoorbeeld losser maken, om ze vervolgens weer aan te spannen wanneer hij het veld opnieuw betreedt. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om een specifieke pasvorm in te stellen tijdens de opwarming. Daarnaast kunnen spelers ervoor kiezen om firmware-updates te ontvangen van de FitAdapt-technologie, waardoor ze hun pasvorm steeds preciezer kunnen afstellen en toegang krijgen tot nieuwe digitale diensten.