Op zoek naar adrenaline in Sloveense bergen

Wanneer de herfst volop op aan de gang is, kijken heel wat skiliefhebbers uit naar een vakantie in de sneeuw. Zin om deze winter de ski’s in de kast te laten en een aantal wintersporten die de adrenaline door je lijf doen gieren op je palmares te schrijven? Ontdek hoe raften niet enkel een zomersport is en leer skiën met een paard. In Slovenië worden waaghalzen op hun wenken bediend. Wij zetten zes uitdagende activiteiten in de Sloveens besneeuwde bergen op een rijtje.

SNOWRAFTING

Raften is een populaire sport in de zomer. In Slovenië kan het ook als activiteit in de sneeuw. De rivier is vervangen door een sneeuwkanaal. De snelheid waaraan je de besneeuwde helling afglijdt, is afhankelijk van het gewicht van de boot en de sneeuwconditie.

AIRBOARDING

Een airboard is een opblaasbare slee waar je op je buik op ligt. Het board is voorzien van twee handvaten waar je je kunt aan vasthouden. En geloof ons, die zal je wel gebruiken als je een snelheid van 50 km/u haalt. Sturen doe je door je borst tegen het airboard te drukken. Je zult nog nooit zo snel een berg hebben afgegleden.

SNOWBIKING

Een snowbike is een fietsframe zonder wielen en trappers. De wielen zijn vervangen door ski’s en ook aan je voeten zijn kleine ski’s bevestigd. De bedoeling van snowbiken is dat je bovenaan de berg begint en met de bike de berg afglijdt. Je kunt je bike sturen met je stuur en door je te bewegen alsof je skiet. Klinkt vreemd maar eens je het onder de knie hebt is het echt leuk.

SKIJORING

Wie zijn ski’s toch niet helemaal wil verwaarlozen, kan zich laten voorttrekken door een paard. Je staat in verbinding met het paard door een brede band die om je middel bevestigd is. Het dier beweegt zich op stemcommando’s en teugelhulpen van de skiër voort. Balans en behendigheid zijn bij deze sport erg belangrijk.

WINTER PARAGLIDING

De sport die het gevoel dat je kunt vliegen wellicht het dichtst benadert, is paragliding. Het besneeuwde Sloveens landschap vanuit de lucht met een parachute in een rugzak bekijken, is uniek. Anders dan parachutevliegen ‘val’ je bij parapente niet naar beneden. Het is net de bedoeling om zo lang mogelijk in de lucht te blijven hangen. Wie geen hoogtevrees heeft, moet niet twijfelen.

FROZEN WATERFALL CLIMBING

Watervallen die zijn veranderd in amfitheaters van ijspegels beklimmen. Het klinkt gek, maar in feite kan iedereen die ook maar een beetje sportief is de verticale wereld van bevroren water betreden. Je moet vooral durven. In theorie is ijsklimmen simpel. Je slaat beide ijsbijlen hoog boven je in het ijs en daarna klim je met je stijgijzers stap voor stap omhoog. Het spreekt voor zich dat het in praktijk iets ingewikkelder is maar dat maakt het net leuker.