Road to the Amsterdam Marathon (deel 2)

Op 16 oktober 2022 zal de TCS Amsterdam Marathon plaatsvinden en wij doen mee! In een vorig artikel hadden we het over de keuze van een geschikte loopschoen. Nu zullen we het over de effectieve voorbereiding hebben. Het doel is de aankomst in het Olympisch Stadion van Amsterdam te halen binnen de tijdslimiet van 6 uur.

De TCS Amsterdam Marathon is gekend als een snelle wedstrijd. De voornaamste reden hiervoor is het biljartvlak parcours en daar kan je best rekening mee houden bij je voorbereiding. Het heeft namelijk geen zin te gaan trainen in een heuvelachtige omgeving. Een marathon zal ook een grote invloed hebben op je privé en professioneel leven. Vergeet niet dat je gemiddeld toch vier trainingen per week moet inplannen met enkele duurlopen tot vier uur en meer.

Momenteel zitten we in onze zwaarste trainingsweken met op zaterdag of zondag een looptocht van 25 km. We proberen steeds in een groene omgeving te lopen om toch wat te kunnen ‘genieten’ van de natuur. Ook de weersomstandigheden spelen een rol. Niet zozeer de regen is een probleem, maar eerder de wind maakt het soms lastig. In de week plannen we enkele kortere hersteltrainingen in. Bedoeling is om deze maand toch nog eens boven de 30 km te trainen. Kwestie van deze afstand alvast eens in de benen te hebben.

De voorbereiding telt ook voor kledij, loopschoenen, voeding en drank. Onze looptochten voeren we voortaan uit met de kledij en schoenen die we tijdens de TCS Amsterdam Marathon zullen gebruiken. Mizuno raadde ons de Wave Rider 25 en Wave Sky 5 aan. Met deze loopschoenen lopen we nog steeds comfortabel. Tijdens de lange duurtrainingen proberen we ook de marathon zo goed mogelijk na te bootsen. Dit wil zeggen rondjes van 5 km met steeds een bevoorrading die bestaat uit water, sportdrank en een stukje banaan. Altijd handig om vooraf even te oefenen om al lopend te eten en te drinken.