Transvulcania op La Palma

Het Canarische eiland La Palma is bekend om de prachtige natuur die je ontdekt tijdens rustige wandelingen. De deelnemers aan de wedstrijd Transvulcania, op 11 mei 2019, zullen La Palma iets minder rustig ervaren want tijdens deze ultraloop moet een super-prestatie neergezet worden: een marathon of halve marathon en zelfs een ‘verticale kilometer’.

Het landschap van La Palma is eeuwen geleden ontstaan door vulkanische activiteiten en de gevolgen van dat vulkanisch geweld zie je tot op vandaag: kratermeren, gestolde lavastromen, zwarte zandstranden. Het is in dit bevreemdende maar prachtige decor dat je prachtige wandelingen kan maken. In de lente is La Palma op zijn mooist dankzij een onvoorstelbare bloemenpracht. Wandel langs de Vulkanenroute, geniet van het geel van de bloemen in combinatie met de groene pijnbomen en het zwart van de vulkanen. Onvergetelijk mooi !

Transvulcania… een onwerkelijke sensatie

Het is ook in dit unieke kader dat op 11 mei de Tranvulcania wordt georganiseerd. De ultrarun heeft in de loop der jaren een grote bekendheid verworven en deelnemers komen uit alle hoeken van de wereld. Er worden 3600 lopers verwacht waarvan sommigen ieder jaar terugkeren want: ‘I need to feel the same thrill again’ en ‘the sensation is unreal’ .

De route die de ultra-lopers volgen is spectaculair én zwaar. Het parcours loopt door een vulkaanlandschap, langs de top van het Nationaal Park Caldera de Taburiente met onderweg de uitdagende klim naar de Roque de los Muchachos.

Lopers kunnen zich inschrijven voor verschillende competities. Er is de Ultramarathon, 74 km lang en met meer dan 4000 meter hoogteverschil. Iets minder zwaar, maar toch, zijn de marathon (45 km) en de halve marathon (24 km). Dan is er ook nog de Vertical kilometer, een echte kuitenbijter met een hoogteverschil van 1200 meter over een afstand van 7,6 km. De beloning aan de eindstreep van deze super klim is een panoramisch uitzicht over het noordoosten van La Palma. Tenslotte kunnen kinderen en jongeren, ook met hun ouders, deelnemen aan de Transvulcania Kids-Junior. Uiteraard gaat het er hier wat rustiger aan toe en wie weet krijgen de kids daar de smaak te pakken voor het grotere werk, als ze wat ouder zijn.