Vluchtelingen en Special Olympics-atleten spelen een voetbalmatch

De atleten van Special Olympics Belgium ontvingen recent in België aangekomen vluchtelingen voor een gezamenlijke voetbalmatch. Vijf teams bestaande uit Special Olympics-atleten van de Schaarbeekse club SJN en Fedasil-vluchtelingen namen het tegen elkaar op in dit toernooi ter bevordering van het Play Unified-concept, waarbij atleten met en zonder beperking in eenzelfde team spelen. Het toernooi dat in het teken staat van maatschappelijke inclusie werd gespeeld op het terrein van Kraainem Football. Ook de ambassadeur van Special Olympics Belgium, Henny Seroeyen, was vandaag aanwezig om mee te spelen.

Special Olympics is een olympische organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking, die in de Verenigde Staten al meer dan 50 en in België al meer dan 40 jaar strijdt om de taboes rond verstandelijke beperkingen te doorbreken. Dat gebeurt via sport en meer bepaald via het Play Unified- concept. Vandaag heeft Special Olympics eens te meer aangetoond hoe sport mensen met verschillende achtergronden kan omarmen en verenigen. “Dit event is een prachtig voorbeeld van de waarden van de Special Olympics- beweging: iedereen is welkom, respect en inclusie staan voorop, op en naast het voetbalveld, ongeacht niveau, gender of geloof. Vandaag wint iedereen”, aldus Christo Velkov van Special Olympics Europe Eurasia.

Het evenement had een dubbel doel. Enerzijds de visie van Special Olympics uitdragen: bouwen aan een inclusieve samenleving waarin ieders capaciteiten naar waarde worden geschat, waar atleten met een verstandelijke beperking vreugde, vertrouwen en ontplooiing ervaren, zowel op het sportterrein als in het dagelijkse leven. Anderzijds werd de kalender van de internationale evenementen aangekondigd, zoals de Wereldwinterspelen in Zweden (2021) en de Wereldzomerspelen in Duitsland (2023). Voor de Special Olympics-atleten is dit een fantastische kans om andere culturen te leren kennen.

Voor alle atleten én voor de vluchtelingen die ons land zo beter leren kennen, was het een unieke ervaring met sportief samenspel: “Het was leuk om met hen te spelen. Zelfs al spreken we niet dezelfde taal, we hebben goed samen gevoetbald en we begrepen elkaar. Ik reis graag met Special Olympics en leer daarbij altijd nieuwe mensen kennen!”, bevestigt Hamza van de club SJN in Schaarbeek.