WK Extreme Petanque met internationaal deelnemersveld

Wie dacht dat jeu de boules enkel voor gepensioneerden met ietwat teveel vrije tijd is, is eraan voor de moeite. De vzw Extreme Petanque brengt een nieuwe variant: vergeet de petanquebaan onder de kerkentoren. Bij extreme petanque draait het om de meest uitdagende en niet-voor de hand liggende locaties: No Rules, Only Balls. And a Vedett* or two. Op 15 en 16 april organiseren dertien vrienden in Gentbrugge het allereerste WK Extreme Petanque plaats, met deelnemers van over de hele wereld. Niet op een aangelegd grindparcours, maar op de oude Sidaplax-site. Het terrein wordt omgetoverd tot een arena van 5000 vierkante meter, met twintig aartsmoeilijke obstakels.

Bij ‘Extreme Petanque’ gaat het om extra uitdagingen met verschillende obstakels en hoogteverschillen. Op een verlaten werf, in een oude steengroeve, aan zee, tussen de bomen,… Hoe extremer, hoe beter. En niet enkel op vlak van obstakels, het balspel wordt ook gespeeld onder extreme weersomstandigheden: sneeuw, hevige regen of zelfs ’s nachts.  Het doel is nét hetzelfde als bij gewone petanque: de grote ballen zo dicht mogelijk bij het mikballetje gooien. Nog belangrijker dan winnen, is gewoon heel veel plezier maken met je vrienden.

Biermerk Vedett zag er al snel de lol van in en ondersteunt maar al te graag creatieve ideeën. Na een simpele tweet, besloot Vedett samen te werken met de vzw én partner te worden van het event. Het eigenzinnig bier laat zich in geen enkel hoekje stoppen, nét als een petanquebal dus.

Op 15 april nemen 16 ploegen uit 8 landen het tegen elkaar op op de oude Sidaplax-site in Gent, om zo te bepalen wie de allereerste ‘Extreme Petanque Wereldkampioen’ wordt. Ploegen uit Zweden, Polen, Tsjechië, Nederland, Luxemburg, Ierland, Zwitserland en België strijden voor de titel tijdens een bloedstollende wedstrijd. Al verwacht de organisatie nog inschrijvingen uit Denemarken, de UK en Zuid-Afrika. Organisator Jochen Van de Keer: “Op het eerste zicht lijkt het een banaal spelletje. Door hoogteverschillen en extra obstakels toe te voegen en de terrein limieten weg te nemen, zijn we erin geslaagd om een traditioneel spel om te vormen tot een opwindende uitdaging.”

Een dag later, op 16 april wordt de arena opengesteld voor het grote publiek. Tachtig ploegen krijgen de kans om gedurende anderhalf uur een match te spelen. Het enige wat je nodig hebt zijn één of twee vrienden, je eigen petanqueballen en een (gratis) toegangsticket.  Voorzitter Tom Blight: “We willen zoveel mogelijk mensen de kans geven om eens van extreme petanque te proeven. We zijn ervan overtuigd dat extreme petanque velen zal verrassen, zowel op vlak van plezier als moeilijkheidsgraad.” Toeschouwers en supporters die geen balletje willen werpen, kunnen terecht op de ‘Marseille Plage’. Daar vind je de extreme chill-out zone, een rustig petanqueterrein, extreme petanquespelletjes voor de hele familie, verschillende foodtrucks en dj’s die voor een zomerse sfeer zorgen. Vedett zorgt voor het bier.

Praktische informatie
Adres locatie: Kerkstraat 24, 9050 Gent (voormalige KERK Gent site)
Toegang is gratis
Facebookpagina: https://www.facebook.com/events/390691237952532/
Inschrijving Open Arena Day is gratis, maar je moet je team wel even aanmelden: https://extremepetanque.eventbrite.nl
How to play extreme petanque? https://www.youtube.com/watch?v=0O2s3SntyHc